Президентът на Китай Си Цзинпин каза днес на президента на Иран Хасан Рохани, че Китай ще продължи да развива отношенията си с Иран независимо от обвиненията на САЩ, че ислямската република стои зад атаките срещу танкерите в Оманския залив, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Китайският лидер се срещна днес с Рохани в кулоарите на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в столица на Киргизстан - Бишкек.

Вашингтон обвини Техеран за вчерашните нападения срещу два петролни танкера в Оманския залив, които повишиха цените на петрола и засилиха опасенията от нова конфронтация между САЩ и Иран. В отговор ислямската република обвини Щатите в "Иранoфобска кампания" и "дипломатически саботаж".

Рохани определи САЩ са "тежка заплаха" за регионалната и световната стабилност.

"Надяваме се, че всички засегнати страни ще могат да уредят разногласията помежду си по подходящ начин, чрез диалог и консултации", заяви на пресконференция говорителят на китайската дипломация Гън Шуан. "Това е в интерес на страните от региона, както и на международната общност", добави той.

Вашингтон въведе по-строги икономически и дипломатически санкции срещу Техеран, след като преди година се отказа от международното споразумение за иранската ядрена програма, сключено през 2015 г.

Китай бе сред осемте държави, на които САЩ позволиха да внасят суров петрол от Иран без риск от американски санкции. В началото на май 2019 г. тези изключения бяха премахнати.

Си изрази подкрепа за ядрената сделка, съобщи днес китайската агенция Синхуа. Двамата лидери разговаряха и за китайската инициатива "Един пояс, един път" и за сътрудничеството в борбата срещу тероризма.