В петък в Министерството на правосъдието се проведе нещо, наречено кръгла маса, дебат, работна група, обсъждане и т.н. Тъй като там имаше и уважавани юристи - например Атанаска Дишева от ВСС (и да не я знаете, само вижте какво пише за нея в ония "медии" и няма как да не ви стане симпатична, б.а.), Галина Тонева и др, те май бяха използвани като тапет.

Тапет, на чиито фон да се вихри "пирът на зверовете".

Каква беше крайната цел на този правосъден разгул?

Бъдете сигурни... Не, бъдете напълно убедени и си заложете главата, че Властелинът на преходните и заключителни разпоредби, Бащата на поправките на коляно, Копърфийлдът на вълшебното извращаване на алинеи и точки - правосъдният министър Данаил Кирилов, прави всичко това с една цел. И това е:

а) Принципно и честно да се турят на масата острите проблеми на обществото, петимно за право и справедливост;

Или пък...

б) Да се обезглави даден магистрат, защитен от конституцията с мандат.

Според новия регламент, който гласи, че министърът ще предлага разследване за някой от "тримата големи", просто не може да ми дойде на ум кой ли ще е първият "клиент " на тази поправка.

Според другата част на същия този нов регламент - дело срещу някой от двамата върховни съдии ще може да образува всеки прокурор, дори от Градска прокуратура. А те - доколкото ми е известно - са стотина. Да залагаме ли дали ще се намери доброволец?

Според същия регламент - същият прокурор ще може да образува дело и срещу Главния. Само дето той му е началник. И тук да заложим дали ще има доброволци?

Понеже нещата трябва да се наричат с истинските им имена: за мен целта е ясна.

И тя е никога повече никой да не се отскубне през загражденията! Бодливата тел на завладяната държава... 

Всъщност не да не се отскубне, а на ум да не му минава, че може да му мине през ума да планира да се отскубне.

Това е посланието на всичко случващо се: да не си правим илюзии. Защото, в крайна сметка, какво пък толкова им пречи един определен председател на съд? Нищо.

Съобщението е до другите - действащи и бъдещи. Че ако папкат и слушкат, не се знае дали ще прокопсат - в крайна сметка не всички са "Еврото". Но ако не слушкат, със сигурност ще им се... такова таковата до девето коляно (казано на строг юридически език).

Както се се казва в един правосъден виц: всичко е ясно, да влезе трупът. На конкретен човек или на правосъдието като цяло - все тая.