Активността на ботове и фалшиви профили, свързани идваща от Русия дезинформация, се е увеличила повече от двойно в сравнение със същия период на миналата година.

Това съобщи днес Джулиан Кинг – зам.-председател на Еврокомисята, отговарящ за Съюза по сигурността.

Той и комисарят по правосъдието представиха доклада за напредъка в борбата срещу дезинформацията онлайн в периода януари-май 2019 г. Той бе огласен в навечерието на Европейския съвет, който ще се проведе на 20 и 21 юни в Брюксел.

„Има много доклади за дезинформация, особено що се отнася до действия на ботове и фалшиви профили. И това е в няколко страни-членки - Полша, Латвия, Испания, Франция, Великобритания, като те са само част от всички“, каза Кинг.

Случаите са документирани от експертната група East Stratcom. Сега те са близо 1000 в сравнение с 400 миналата година по същото време.

Като конкретни примери Кинг посочи информации от руската програма "Спутник", засечени в Полша. Според тях Полша е станала по-бедна след влизането си в ЕС през 2004 г., френският президент Еманюел Макрон искал да изгони някои страни членки от Съюза, за да се присъединят други на тяхно място. „Спутник“ използвала и стар доклад от фалшиви профили и групи във фейсбук, въз основа на който се прави заключението, че ЕС имал нацистки корени.

Не е засечен обаче нов случай, подобен на Cambridge Analytica, заяви Вера Йоурова.

Тя допълни, че има още какво да се желае от големите платформи като например достъпа до данни. И бе принудена да признае, че „не е незаконно да лъжеш“. Такъв бе отговорът й на въпрос доколко дезинформацията може да бъде поставена под ударите на закона.

„Затова в тази насока използваме други методи, тъй като внимаваме особено за свободата на словото“, изтъкна еврокомисарката.

Мерките за борба с дезинформацията дават резултат, но трябват още усилия. Така еврокомисарката по цифровата икономика и общество Мария Габриел коментира от София месечните доклади за дейността в тази сфера на онлайн платформите.

• Между януари и май от „Гугъл“ отстранили над 3,39 милиона канала в YouTube за нарушаване на тяхната антиспам политика и 8600 за кражба на самоличност.

• От „Туитър“ премахнали около 77 милиона акаунта, идентифицирани като фалшиви или използващи други манипулативни техники.

• За първите три месеца на годината от „Фейсбук“ деактивирали 2,19 милиарда фалшиви акаунта.

Според Мария Габриел макар да е е твърде рано да се правят заключения за степента и въздействието на дезинформацията по време на европейските избори, е ясно, че мерките на ЕС с помощта на множество журналисти, проверители на факти, платформи, национални органи, научни работници и представители на гражданското общество са спомогнали за възпрепятстване на атаките и изобличаване на опитите за намеса в демократичните процеси.