Има ли начин едно малко и селско училище да заеме едно от челните места на матурите? Всеки би казал, че не. Защото има математически гимназии, има селективни училища и има такива, в които децата просто не се явяват на изпит, без да ходят на частни уроци.

Е, на последните матури се появи едно сериозно изключение – средното училище в село Чепинци, община Рудозем, където учителката по биология Даниела Куцева направи чудеса, за да накара хлапетата да се влюбят в биологията. До степен, че нейните ученици изкараха 5,66, тоест отличен успех на втория държавен зрелостен изпит.

Общо 26 са били децата, избрали изпита по биология, а 10 от тях ще кандидатстват в медицинските университети в София и Пловдив. Ученичката с най-висок резултат е Исмегюл Хаджиеминова, която вече е приета да учи медицина в Глазгоу. Още едно от децата в Чепинци чака потвърждение също да учи в Шотландия.

Според училищния директор на средното школо в Чепинци Манчо Трампов голяма част от питомците му учат медицина, фармация и кинезитерапия в София и Пловдив, като значителна част се завръщат обратно в региона. Един от тях се прибрал обратно и открил аптека в община Рудозем, част от която е село Чепинци. Други се върнали и станали лекари в Смолян.

В селото, което изкара феноменален успех по биология, живеят основно българомохамедани, разказа училищният директор. Те са около 2000 души, а учениците са 200-тина.

Учителката по биология Даниела Куцева разказа, че прчините за високите резултати са, че това е най-силният випуск.

„Още от четвърти клас тези деца имаха най-високите резултати, - сподели тя. - В основата на всичко беше мотивацията. Решавали сме с тези деца всички матури от 2008 г. досега.“

„Имаме кабинет по биология с модерни уреди, но ако децата не искат да учат, от всичко това няма да има никакъв смисъл“, допълва Куцева, която е отдала над 20 години от живота си в училището, за да го доведе до водеща позиция.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова обеща бонус за преподавателката.