Руският президент Владимир Путин поздрави лично китайския президент Си Цзинпин по случай рождения му ден и му донесе вкусен подарък - руски сладолед, каза прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Двамата лидери са в Душанбе - столицата на Таджикистан, където днес се откри 5-ата среща на върха на Съвещанието за взаимодействие и мерки за доверие в Азия (СВМДА). 

Си Цзинпин навършва 66 години. По този повод Путин лично отиде в резиденцията на китайския лидер да го поздрави.

"Президентът даде висока оценка на ролята на Си Цзинпин за развитието на двустранните отношения и отбеляза успеха на неотдавнашното държавно посещение на китайския президент в Русия", каза Песков.

Си на свой ред топло благодари на руския си колега и отбеляза, че Путин е много популярен в Китай.

Преди няколко години на Източния икономически съмит китайски бизнесмени разказаха на Путин, че руският сладолед е много популярен в Китай. При следващата си визита в Китай руският президент донесе това лакомство като подарък на Си Цзинпин, а сега отново го зарадва със същото и в Душанбе, посочва ТАСС. 

Путин проведе и кратка среща "на крак" с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган по време на срещата на върха на Съвещанието по взаимодействие и мерки за доверие в Азия (СВМДА). Това обаче ще е единствената среща между двамата там.

БТА