Акцията на ГДБОП срещу кабелното пиратство не е оставила градове без интернет. Това каза по време на пресконференция днес Явор Колев, началник отдел „Киберпрестъпност”. Той уточни, че по време на операцията не са конфискувани конфигурации за доставката на интернет и нямал никаква представа защо в Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил няма връзка с мрежата. 

„Интернет има в градовете Петрич, Сандански, Бургас и Кърджали. В Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил се твърди, че разпространената интернет услуга е била спряна. Не са изземани устройства, които имат отношение към осигуряване на свързаност на потребителите. И в момента в голямата част от проверяваните дружества има доставка на интернет. Не е прекратявана, не е спирана. Нямам представа каква е причината в градовете Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил да няма свързаност с интернет”, обясни Явор Колев. 

По думите му по време на акцията срещу местни кабелни оператори в цялата страна от последните дни са били иззети само устройства, които имат отношение към разпространението на телевизионни програми. А легалната дейност на операторите по разпространение на интернет не е била засегната.

ГДБОП са действали по сигнали на правоносителите. Явор Колев повтори, че за 2 месеца са нанесени щети за над 10.5 млн. лв. на носителите на права – „големите български национални телевизионни програми, като Нова телевизия, БТВ, HBO“.

„В Бургас и Сандански са иззети сървъри, имащи отношение към мобилно приложение за разпространение на телевизионни програми. Тези две компании са имали разработено мобилно приложение, чрез което до неограничен брой потребители в интернет са разпространявали телевизионни програми, за които нямат права”, добави Колев.

По думите му към момента телевизионни програми в Дупница, Кюстендил, Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Кърджали и Бургас с незаконно излъчване няма.

"По време на операцията нито един от управителите на обискираните компании не оказаха съдействие на служителите на ГДБОП", каза още Колев.

От "КабелСАТ-Запад" в Гоце Делчев публикуваха видео от погрома в офиса си във Facebook: