Украински депутат, близък до Русия, купи новинарска телевизия и предизвика серия от оставки на журналисти, които се страхуват медийното отразяване да не бъде повлияно от Москва, предаде Франс прес.

Тарас Козак от проруската партия "Опозиционен блок" притежаваше вече две украински телевизии, преди да поеме тази седмица контрола върху телевизия ЗИК.

Той е близък до политика Виктор Медведчук - оспорвана личност в Украйна заради връзките му с Владимир Путин. Медведчук твърди, че руският президент е кръстник на една от дъщерите му. 

ЗИК вече е под контрола на Медведчук, смята журналистът Роман Недзелски - един от напусналите телевизията заедно с нейния шеф.

"Медведчук е враг на страната ми, убиец на миналото и на бъдещето", написа колегата му Вахтанг Кипиани, съобщавайки, че напуска.

"Трудно е да се каже кое е по-лошо: руски танк на разграничителната линия или телевизия (. . .), чийто практически собственик е роднина на Владимир Путин", коментира в социалните мрежи Мустафа Найем, украински депутат, според когото тази покупка е сред предизвикателствата, с които трябва да се справи новият президент Володимир Зеленски.

Войната на Киев с проруските сепаратисти в Източна Украйна отне за пет години живота на близо 13 000 души. Украйна и Западът обвиняват Москва, че предоставя на сепаратистите военна помощ, но Русия отрича независимо от констатациите на редица медии, включително АФП, добавя агенцията.