БСП събира инфарктен конгрес, на който трябва да се реши бъдещето на лидера Корнелия Нинова. Председателката на социалистите подаде оставка в края на май заради резултатите от евровота. Това раздвижи още повече опозицията в партията.

"Ако се прави опит оставката да бъде заменена с "оставам", това хвърля дълбока сянка върху партията. Остава се с впечатлението, че ръководството и Корнелия Нинова искат на всяка цена тя да е на власт в БСП, което компрометира партията като цяло и предвещава загуба на местния вот", коментира в събота пред бТВ Красимир Янков. Той е един от претендентите за поста на Нинова.

В дневния ред на днешния конгрес има три точки. Ще бъде изслушан политически доклад за резултатите от европейските избори и за задачите на БСП за участие в местния вот. Като втора точка е предвидено обсъждане на прекратяване на мандата на председателя на националния съвет. А трета е стартиране на кампания за пряк вътрешнопартиен избор на председател на БСП.  
Корнелия Нинова ще се опита да запази поста и позициите си в БСП.

Видимо е, че оставката й беше по-скоро ход за печелене на време и изземане на инициативата на вътрешната опозиция. Това обаче предизвика и по-голяма мобилизация сред противниците й, които днес ще използват всички процедурни хватки.