Корнелия Нинова оттегли оставката си като лидер на БСП под бурни и продължителни аплодисменти от делегатите на конгреса. С това тя удържа голяма победа над своите опоненти в партията. Лесно е обаче да победиш, когато отсреща са Сергей Станишев, Димитър Дъбов, Георги Гергов.

Трудното е да победиш Бойко Борисов и ГЕРБ. В тази битка Нинова играе ролята на Станишев, Дъбов и Гергов - всячески улеснява политическото добруване на управляващите.

Факт е, че при Нинова БСП се освежи. Появиха се нови лица, повишиха се изборните резултати. Това обаче не е достатъчно, за да се постигне победа над ГЕРБ. Пътят за това е друг и той поне засега изглежда невъзможен за БСП.

БСП ще победи ГЕРБ, когато стане истинска лява партия от европейски тип. Това означава да брани интересите на пролетариата, а не на бизнеса. По този показател БСП се проваля и при ръководството на Нинова. Справка - поведението й по пакет "Мобилност".

БСП ще победи ГЕРБ, когато стане истински поддръжник на евроатлантическата ориентация на България. Видно е, че политиката срещу ЕС у нас не е печеливша. Тя обрича онези, които я водят на маргинално съществувание. БСП под ръководството на Нинова не само, че не се отказва от тази политика обаче, а дори надмина предишни ръководства в обслужването на интересите на Москва. В третия си мандат Борисов и ГЕРБ започнаха явно да симпатизират на Москва - и за "Южен поток", и за АЕЦ "Белене", и по казуса "Скрипал"... Докато това се случваше, БСП и лично Нинова ръкопляскаха.

Самата Нинова лично осигури категоричната победа на ГЕРБ на последните парламентарни избори, когато няколко дни преди тях заяви, че ако стане премиер, ще наложи в ЕС вето върху санкциите срещу Русия и обясни колко много ни е отнела демокрацията. Първото, което тя направи, след като бе избрана за лидер, бе да се поклони на паметника на Тодор Живков в Правец. Преди европейските избори пък се включи в поредното шествие в центъра на София, на което се издигаха портрети на Ленин и Сталин. Докато това е така, Борисов и ГЕРБ ще са абонирани за властта.

БСП ще победи ГЕРБ, когато партията се обяви категорично за реална съдебна реформа. Към момента на "Позитано" 20 казаха нещичко по темата единствено, когато прокуратурата удари Елена Йончева. През другото време поддържат статуквото, заедно с ГЕРБ, ДПС, патриотите и т.н.

БСП ще победи ГЕРБ, ако хората повярват, че на "Позитано" 20 ще се върши работа и в полза на общественото благо. Предпоследния път, когато БСП бе във властта, се помни с "батко и братко" и с караници за това кой да вземе комисионната за магистрала "Тракия". Последният път пък избраха Делян Пеевски за шеф на ДАНС. В това отношение наследството на Нинова е много тежко. Но ако тя изпълни първите три условия, може пък и да спечели достатъчно обещсвтено доверие, за да спечели изборите и да реализира и четвъртото.

БСП ще победи ГЕРБ... Засега това е само в сферата на илюзиите.