С думите „това е тормоз“ и „едно систематично преследване“ бившият премиер н.в. Симеон Сакскобургготски коментира на връх 82-рия си рожден ден поредицата от съдебни решение за отнемане на царските имоти от неговата фамилия. През август 2018 г. Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза – Хробок загубиха делото, което се води от държавата за собствеността върху двореца "Врана", парка и комплекса от сгради. A днес стана известно, че държавата все още не влязла във владение в бившите царски имоти в "Ситняково" и "Саръгьол", макар и фамилията на Сакскобургготски да са ги опразнили още през март. 

„Аз съм много предпазлив за това, което казвам. Не се признасям лековато. Боли, защото имам известни заслуги към тази страна, а е такова отношението на моите сънародници.“, коментира Сакскобургготски в интервю за бТВ.

Макар и да не показа желание да говори, определяйки темата като „досадна за всички“, той припомни поредицата от решения на държавата срещу неговото семейство. Върна се 1946 г. в спомен за списъка с лични имоти, който дава Кимьон Георгиев малко преди комунистическия режим да произведе реферемдум и да прогони семейството му от България. А след това спомена и решението на Конституционния съд от 4 юни 1998 г., което отмени Указа за одържавяване на царските имоти от 1947 г. 

„Тъжно е да се каже, но се вижда, че има едно систематично преследване.“

„Това е тормоз. Загубихме двете дела за хижите Ситняково и Сърагьол, трябваше да ги опразним, аз съм коректен човек. До ден днешен никой не е приел или подписал нещо.“, сподели царят. 

По тези дела той вижда „чиста злоба да се отнеме“. „Не съм гадач, но ще стане както с Царските конюшни, ще се разгради. Тъжно, тази тема вече много ме е измъчила.“, добави той. Миналият юли вторият етаж и покривът на Царските конюшни в центъра на София изгоряха. Прокуратурата започна разследване за умишлен палеж. 

ТСимеон Сакскобургготски заяви, че вярва в правосъдието и в съда в Страсбург, където "признават частната собственост".

През септември миналата година правителството отказа да сключи споразумение с наследниците на цар Фердинанд. И даде да се разбере, че  ще възрази в Европейския съд по правата на човека в Страсбург срещу жалбите на бившия премиер, сестра му Мария Луиза Хробок и техните братовчеди.

През март тази година шестима poднини нa Cимeoн Caĸcĸoбypггoтcĸи - xepцoзи oт poдa фoн Bюpтeмбepг, сключиха спогодба с държавата и излязоха от делото за царските имоти. B нeя ce посочва, чe xepцoзитe ниĸoгa нe ca cчитaли имoтитe зa cвoя coбcтвeнocт или зa coбcтвeнocт нa cвoй пpaвoдaтeл. Те нe ca пpидoбивaли и пpaвo нa coбcтвeнocт въpxy тяx, нито са се опитвали дa пpeчaт нa държавата дa yпpaжнявa пpaвoтo cи нa coбcтвeнocт. И признават, че държавата е законен собственик на имота. Спогодбата е сключена пo дeлoтo зa 16 500 дĸa гopи, вoдeнo в Coфийcĸия oĸpъжeн cъд.