Гръцкият премиер Алексис Ципрас предупреди Турция, че я очакват последствия, които могат да стигнат и до санкции от Европейския съюз, ако се потвърди, че тя е започнала сондажи за газ в изключителната морска икономическа зона на Република Кипър, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 

Премиерът каза това пред журналисти снощи на входа в своята резиденция в центъра на Атина, след телефонен разговор с президента на Кипър Никос Анастасиадис и последвалото извънредно заседание на правителствения съвет по външни работи и отбрана на Гърция. Изявлението на премиера бе предавано по гръцката телевизия ЕРТ. 

"Имах възможност да поговоря с президента на Кипър Никос Анастасиадис, за да определим заедно стъпките на Гърция и Кипър на дипломатическо равнище в Европейския съюз, на който и двете страни сме членки. Договорихме се в най-близко време да пристъпим към подготовка на почвата за това, срещата на върха на ЕС следващата седмица да приеме правилни решения, включващи дори приемане на санкции срещу Турция, ако бъде потвърдено, че е направила сондиране в изключителната икономическа зона на Кипър", каза Ципрас.

Според него Гърция изпраща сигнал, че "този, който нарушава суверенните права на Гърция, този, който нарушава суверенните права на Република Кипър, която е член на ЕС, този, който нарушава международното право в региона, трябва да знае, че за него ще има последствия". 

В петък вечерта лидерите на Гърция, Кипър, Малта, Франция, Италия, Португалия и Испания на Шестата среща на върха на южните страни от ЕС във Валета изслушаха съобщението на Анастасиадис за незаконната дейност на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър, която, както бе отбелязано, противоречи на всички принципи на ЕС и на международното право. След срещата Ципрас заяви, че ЕС ще предприеме мерки срещу Турция, ако тя не прекрати незаконните си действия в изключителната икономическа зона на Кипър.