Германското правителство е одобрило износа на оръжия за над 1 милиард евро (1,1 млрд. долара) от началото на годината за коалицията начело със Саудитска Арабия, която води война в Йемен. Това сочи документ на министерството на икономиката, до който ДПА е получила достъп. 

Според документа Берлин е одобрил общо 56 сделки за износ на оръжия между 1 януари и 5 юни. Сред тях са износ за 801,8 милиона евро за Египет и за 26,1 млн. евро за Обединените арабски емирства (ОАЕ). 

От 2015 г. Саудитска Арабия е начело на обединение от арабски държави, което се бори с бунтовниците хуси в Йемен. Египет и ОАЕ също участват в коалицията. 


Бунтовниците са подкрепяни от Иран, а войната доведе до хуманитарна катастрофа, определяна от ООН като най-тежката в света. 

Германия наложи частично оръжейно ембарго на страните, участващи в конфликта, както и пълна забрана за Саудитска Арабия през ноември миналата година след убийството на журналиста Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул. 

Забраната неотдавна бе частично вдигната в отговор на натиска от Франция и Великобритания. 

Конфликтът прокуди хиляди йеменци от родните им места и ги обрече на мизерия, глад и болести. Снимка АП / БТА


Документът, цитиран от ДПА, е отговор от министерството на икономиката на запитване на депутата от партия "Зелени" Омид Нурипур. Той показва също, че въпреки забраната Берлин е одобрил две оръжейни сделки със Саудитска Арабия през периода. 

Улрих Нусбаум, старши служител на министерството, заяви, че сделките са включвали бронирани автомобили за 831 000 евро, предаде БТА.