Специализираната прокуратура, със съдействието на КПКОНПИ и СДВР, извършва разследване на корупционни действия на кмета на град Костенец Радостин Радев.

Екипи на специализираната прокуратура, КПКОНПИ и СДВР са в сградата на общината, потвърдиха от държавното обвинение.

Акцията е поредна срещу местната власт. Такива имаше срещу кметовете на Септември, Созопол, Божурище, срещу районен кмет в Пловдив и др.

Според неофициална информация ба БНР, тази сутрин разследващи и СДВР са влезли в дома на Радев, а от известно време той е в сградата на Общината. Документи се изземват и от двете места. 

Освен кмета се проверява и частно лице.

По-късно от спецпрокуратурата съобщиха 3 неща - че кметът всъщност е предложил подкупа, че сигналът е о т общински съветник и че Радзев е задържан по Закона за МВР до 24 часа:

"Кметът на община „Костенец“ Радостин Радев е задържан за активен подкуп по досъдебно производство на Специализираната прокуратура.

Днес, 17 юни 2019 г., кметът на община „Костенец“ Радостин Радев, заедно със собственик и управител на търговско дружество, бяха задържани за срок до 24 часа (по Закона за МВР) по досъдебно производство на Специализираната прокуратура, образувано в началото на юни тази година.

Повод за разследването е сигнал на съветник от Общинския съвет в Костенец.

В качеството си на длъжностно лице кметът му обещал дар – парична сума, за да гласува по определен начин на сесия на Общинския съвет."

Радостин Радев е кмет на Костенец втори мандат с подкрепата на БСП и е поредният, който попада в полезрението на спецпрокуратурата след като т.нар. "корупционни престъпления" на представители на местната власт преминаха в нейната компетентност.

По-късно ще стане ясно ще бъде ли обвинен и в какво конкретно Радев, както и дали - както при последните два случая с разследвани градоначалници - на Божурище - Георги Димов, и на пловдивския район "Северен" - Ральо Ралев, прокуратурата ще го иска за постоянно в ареста.