След като дни наред се вихри скандал с изложбата в галерия "Структура" с изложени дубликати, копия и репродукции на световноизвестни произведения на изкуството, някои подвеждащи, че са оригинали а други - без яснота за уредени авторски права, днес от екипа на изложбата излязоха със становище: че самите те са били подведени и ще сезират прокуратурата за "злоумишлени действия". Извиняват се на подведените и допълват колко е важно да се "отвори дебат за пазара на фалшификати и фалшиви сертификати в България".

Оттам разпратиха официалното обръщение до медиите, подписано от "екипа на изложбата "Модернизъм и авангард. Българската перспектива"". Публикуваме го без съкращения:

"Във връзка с работите, обект на измама, в изложбата “Модернизъм и авангард. Българската перспектива” колекционерът Николай Неделчев, екипът, който стои зад проекта и галерия “Структура” се извиняват на всички, подведени неволно. Ние самите станахме жертви на измама от страна на недобросъвестни продавачи. Става дума за злоумишлени действия, за които ще сезираме прокуратурата. В тази ситуация считаме за наше задължение нагледното обозначаване на съответните работи в изложбата.


 
За екипа на изложбата (включващ и реставратор) е от голямо значение отварянето на дебат за пазара на фалшификати и фалшиви сертификати в България. Съществуването на такъв пазар е обществена тайна. Заобикалянето на този въпрос ни превръща в мълчаливи съучастници в престъпен сговор, а нашето желание е тези изключително вредни и опасни явления, уронващи авторитета на заниманията с изкуство, да бъдат изобличени. Ще бъдем удовлетворени, ако неприятният инцидент изиграе ролята на повратна точка в пресичането на дългогодишни престъпни практики от този вид. 

Разговорът за българския модернизъм и затрудненията за неговото изследване трябва да продължи. Авторите, представени в изложбата, са важни за картината на модернизма в България, а контактите им с международни художествени среди несъмнено разширяват хоризонта на неговите проявления. Надяваме се, че умишлено създадената ситуация няма да накърни идеята за значимото присъствие на този културен феномен в българското изкуство, нито пък ще бъде използвана за спекулативни междуличностни разправи и клевети с професионален характер. 

Злонамерени и криминални действия в света на изкуството винаги са съществували, но те най-често не са оставали без тежки последствия за извършителите. Мисията на галерия “Структура” да разкрива нови хоризонти и да променя статуквото преминава през едно голямо предизвикателство, което с общи усилия ще преодолеем."

Напомняме, че от тв ефира директорката на галерията със скандалната изложба Мария Василева обяви, че колекцията е находка, а мястото на тези работи е в музеите. Тя добави, че тази изложба пренаписва историята на българското изкуство, където името на Неделчев вече било "гравирано".