Kато "ход по целия терен", в който се завладяват не само институции, но и се унищожават и "малкото свободни медии и журналисти в страната".

Така Демократична България видя последните кадрови промени в Нова телевизия, разпита на журналисти от сайта "Бивол", присъдата на журналиста от "Капитал" Росен Босев, критичното финансово състояние на БНТ. От формацията излязоха с декларация по повод всички тези случаи, натрупали се през изминалите няколко седмици.

"Свидетели сме на безпрецедентно масово посегателство върху свободата на словото в България. В ход е натиск по целия терен. Под удар попадат журналистите от "Биволъ", издателят на "Капитал" и "Дневник" и разследващите журналисти в "Нова телевизия".

Освободен е и Изпълнителният директор на "Нет Инфо", направил публични опитите да бъде налагана цензура върху някои от медиите в медийната група. Възпрепятства се свободното разпространение на "Прас–прес". БНТ е съсипана и доведена до фалит", се казва в декларацията. 

Преди дни Нова телевизия прекрати договорите на разследващите журналисти Миролюба Бенатова, Генка Шикерова и Марин Николов. Върховната касационна прокуратура пък започна проверка на имотното състояние на двама журналисти и създатели на сайта "Бивол" - Асен Йорданов и Атанас Чобанов. Тя е по сигнал, за който от полицията казват, че е получен от БОЕЦ, но от сдружението отричат да са го подавали. По време на евровота БОЕЦ поисках от Централната избирателна комисия да се произнесе дали депутатът Делян Пеевски изпълнява изисквания на изборния кодекс за уседналост. "Бивол" пък систематично изнася информация за имотите на властта.

Заради твърдението, че "Стоян Мавродиев използва КФН, за да репресира "Капитал" и "Дневник", журналистът Росен Босев е осъден в края на май за клевета. А авторът на решението и председател на състава Петя Крънчева присъства в десетки негови публикации на "Капитал", и то в негативен контекст. И въпреки настояването от страна на вестника, тя не си е правила отвод по делото. 

"Провеждани с цел разчистватване на публичното пространство от опоненти на властта, тези срамни действия се извършват в навечерието на местните избори. Целта е българските граждани да бъдат лишени от демократичното си право на информиран избор и държавата да бъде окончателно захваната и феодализирана.

Последиците от тези посегателства ще бъдат трайни и силно увреждащи българското общество и българската демокрация. Ако те успеят, България ще бъде върната десетилетия назад в развитието си", се казва в декларацията на Демократична България.

Оттам припомнят, че винаги са настоявали, че "свободата на медиите е върховна демократична ценност". И без информиран избор не може да има честни избори.

"Осъждаме остро действията, които са насочени срещу свободните медии и журналисти, и настояваме репресията да бъде прекратена", завършва декларацията.