"Поотделно, в двустранен формат, всяка членка на ЕС е приятелски настроена към Русия. Но когато се съберат заедно, дали се появява някакъв вирус, дали атмосферата...“

Това заяви специално за Клуб Z постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов.

Той даде пресконференция по повод наближаващата 30-годишнина от установяването на отношенията между тогавашните СССР и Европейска икономическа общност (ЕИО).

Решението на руския президент Владимир Путин за улеснено издаване на паспорти на жители на Донбас е хуманитарен жест, каза още Чижов.

ЕС разкритикува решението за паспортите. Дипломатът изтъкна, че Русия признава издаваните от властите в Донецката и Луганската народни републики документи,но това не е достатъчно. Хората от тези образувания имат проблеми с пътуването, с регистрирането на новородени деца, с наследствени въпроси при смърт на роднина и т.н. Именно затова е било взето решение да се ускори издаването на руски паспорти за тях.

Съветската армия щяла да стигне до плажовете на Нормандия

На пресконференцията дипломатът се изказа по най-различни теми – от отношенията със САЩ и ракетния договор, през атаките срещу танкирети в Оманския залив, до Втората световна война и десанта в Нормандия.

Според Чижов този десант има принос за края на войната. Така посланикът влезе в противоречие с говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, че значението му се преувеличава.

„Не бих казал това. Разбира се, че е имал значение. Защото иначе съветската армия би стигнала до същите тези плажове“, каза той пред Клуб Z, като очевидно демонстрира чувство за хумор.

Ракетният договор – по-скоро мъртъв

„Със сигурност отношенията ни със САЩ днес са лоши. Те се влошиха през последните няколко години и тази тенденция продължава. Ние все още сме отворени за диалог с Вашингтон и очакваме среща между президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин на срещата на Г-20 в Осака“, каза Владимир Чижов.

Той определи Договора за ракетите със среден и малък обсег като „повече мъртъв, отколкото жив“. И припомни, че договорът „Нов СТАРТ“ за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия изтича след 2 години. Ако няма споразумение той да бъде продължен, човечеството ще навлезе в по-опасна епоха от историята си.