Става въпрос за пари“ - това му бяха буквалните думи.

Това разказа днес пред съда криминалният психолог Мария Раданова, която е разпитвала по-малкия брат на подсъдимия за убийството в Борисовата градина Йоан Матев - Марсел.

След убийството пък Йоан Матев „бил превъзбуден, в много странно състояние“.

А как е избран точно Георги Игнатов?

Йоан просто "видял някакво случайно момче, искал да му вземе парите и случайно го намушкал с нож".

"Просто го е видял да стои на някаква пейка сам."

Това бяха основните моменти от преразказа на психоложката днес, описващи цялото безумие и фатално стечение на обстоятелства на 2 юни 2015 г.

Както е известно, случкатата тръгва да се разплита, след като съученичка на Йоан - Стефания, се свързва във фейсбук с момче от кръга на убития Георги - Константин Малчев. На срещата със Стефания отиват освен Константин и Лора Крашевска - гаджето на убития тийнейджър.

Показанията на непълнолетния по-малък брат Матев обаче след това дават истинския тласък на разследването и след 18 месеца в "тупик" е задържан Йоан. Включително, благодарение на показанията на Марсел пред разседващите, е намерен нож в шахта край мястото на убийството.

После обаче още на старта на същинското дело в СГС Марсел отказа да дава показания срещу брат си. Той не е разпитван пред съдия по-рано, и така показанията му "увисват" от процесуална гледна точка.

А по намерения нож не са открити дактилоскопски или следи от ДНК след дългия престой в шахтата.

Затова разпитът днес на Раданова бе изпълнен с важни подробности - тъй като тя като свидетел верифицира неща, които й казал при психологическата беседа на полиграфа непълнолетният младеж.

Раданова бе нападана от защитата, като й се казваше, че като служител на МВР е участвала в нерегламентирана дейност, че не разбира законите, а най-накрая - и че лъже. Адвокатката на Матев Стоянка Тодорова-Маркова и майка му (която също е защитник) я питаха включително неща като - кой й е осигурил снимката на "бягащото момче" в Борисовата градина, с която МВР издирваше по цялата страна информация и дори я праща в чужбина за подобряване.

Раданова разказа пред съда, че е водила т. нар. следтестова беседа с Марсел в рамките на полиграфското изследване. То се състои от предтестова беседа, тест с уреда полиграф и - ако резултатите са в дадена насока за съпричастност към престъпление - какъвто бил случаят - се води беседа след теста.

Именно тогава Марсел й разказал горните обстоятелства:

Че по обяд с брат си били на тренировки, но той излязъл да се разходи. После му споделил, "че е направил някаква глупост... че е намушкал някакво момче в Борисовата градина... че момчето е било случайно."

После му признал къде е ножът в най-близката шахта, която е била до пейката. Малкият брат казал още откъде са купили ножа - от случаен човек от ромски произход година по-рано, докато разхождали кучето в Кокаляне.

Освен това в отречените вече показания на Марсел, той описва с детайли намереното хладно оръжие - острие около 12-13 см, пластмасова дръжка.

Както и разказал, че Йоан след случая се явил с други дрехи - онези бил хвърлил в района на мол "България".

Психоложката питала по-малкия брат, показвайки му популярната снимка: това той ли е или Йоан.

"След кратък размисъл каза, че е брат му... И в коридора ми казаха, че Марсел иска да се върна обратно в стаята и иска да ми разкаже още неща. И аз се върнах и той ми каза и други неща вече", каза днес психоложката, чиито разговор с непълнолетния ученик продължил над 2 часа.

- А вие знаете ли практически в живота, че полиграфското изследване няма доказателствена стойност - попита я адвокатката.

- Ами не знам как да ви отговоря... Дали полиграфското изследване се приема като доказателствено средство в съда или не, не ме засяга и не е релевантно към моята дейност. Аз работя това и това е само една от темите, по които работя - каза й Раданова.

Адвокатите се интересуваха живо - защо психоложката се явява като свидетел по делото, а не като вещо лице.

Иначе днес и майката на Матев - Сребра поиска отвод на двамата прокурори, след като на миналото съдебно заседание синът й направи същото. Съдът не го уважи.

По-късно през деня защитата отново поиска освобождаване на Матев от ареста, където той пребивава неизменно от февруари 2017 г. Съдът обаче го остави зад решетките.

Досега нито една съдебна инстация не откликна на многократните му опити да получи по-лека мярка за неотклонение. Въпреки младежката му възраст, чистото съдебно минало и дори това, че е студент и че има постоянен адрес и работа, всички съдебни състави го оставяха само на база на обоснованото предположение, че той е извършителят.