БСП ще предложи всички партии да върнат в бюджета парите, които имат на депозит, събрани от държавната субсидия. Това заяви зам.-шефът на парламентарната група Драгомир Стойнев. Подобна мярка би засегнала най-вече ГЕРБ, които са с най-голям депозит - около 23 млн. лв.

"За ГЕРБ премахването на субсидията не е проблем. Те отдавна са на хранилка на обществените пари. Огромният финансов, административен ресурс, контролът над европейските средства, последвани от медийния комфорт и влияние в корпоративните среди им позволява непрекъснато възпроизвеждане във властта", каза Стойнев.

Според него ГЕРБ, които имат най-много пари на депозит, би трябвало да ги върнат ако искат нормално състезание.

БСП инициира разговори между парламентарните партии за размера на държавната субсидия. Вчера обаче от ГЕРБ не дойдоха на среща със социалистите, а днес това сториха и "Обединени патриоти".

Според Стойнев отказът от явяване на разговори от страна на ГЕРБ и "Обединени патриоти" е срамно признание за подчинената роля на парламента пред изпълнителната власт, което означава неглижиране на Конституцията и демокрацията.

"Това означава превръщането на парламента в инструмент за гарантиране на изборните успехи само от една политическа партия, именно ГЕРБ и техните сателити от "Обединени патриоти". Това означава и унищожаване на опозицията, която реално означава промяна на политическата система и показен разстрел на демокрацията", каза Стойнев.

Според него в ход е опит за пълно овладяване на местната власт и минаващия през нея финансов и административен ресурс, което е предпоставка за нечестното му разпределение от управляващата коалиция.

Единствено от ДПС се отзоваха на поканата за разговор от страна на БСП. След срещата депутатът Йордан Цонев заяви, че движението ще предложи да отпаднат ограниченията за финансиране на партиите от юридически лица и таванът за финансиране от физически лица.

"Нашата позиция я знаете - ние сме за обществено финансиране, поддържали сме го през годините. Бяхме против референдума и против това, че на обществото не се обяснява, че политическите партии имат нужда от открито обществено финансиране, за да не стане после по-скъпо за бюджета, за да не се възобновят стари връзки с бизнеса, които не са добре нито за страната, нито за бюджета, нито за политическия процес", каза Цонев.

Според него субсидия от 4, 5 или 6 лв. устройва само двете големи партии.

"Всички останали партии имаме между 200 и 300 хил. гласове", каза Цонев.

Според него или трябва да остане публичното финансиране, така че партиите да могат да водят нормален политически живот, или да се мине към финансиране по другия начин - през физически и юридически лица.