Предприемчив китаец е возил туристи в "Чернобил", предава руският сайт "Рамблер". Клиентите му били много доволни, тъй като дозиметрите за радиация издавали високи сигнали и имало какво да разкажат на роднини и приятели. Само дето любителите не обикаляли зоната на АЕЦ "Чернобил", а града в Уралския федерален окръг - Челябинск. 

Това се изяснило, когато директорът на китайската компания "Миненерго" Ла Миндун наел екскурзовода. Оказа се, че той е посетил "Чернобил" през 80-те и веднаха научил за измамата. Сега дръзкият гид ще излежава 10 години в затвор за мошеничество, а същевременно се наблюдава повишен туристически интерес към Челябинск.

Главният архитект на измамата разказа, че тежките последици от аварията са преодолени и че може да се живее в близките селища, въпреки високото ниво на радиация. 

"Ако разгледаме нивата на радиация край Челябинск, то на места те много напомнят на Припять, затова въобще не е удивително в това, че нашият град са го объркали за Чернобил", разказаха еколози пред topnewsrussia.ru.

Жителите на Челябинск не могат да си обяснят объркването. На входа на летището трудно може да се пропусне табелата "Челябинск". Други обаче посочват, че китайската азбука няма особено много прилики с кирилицата.