"По отношение на застрояването бих казала, че това наистина е неверно твърдение."

Така министърът на туризма Николина Ангелкова коментира пред Нова тв исканията на 20 граждански организации вместо палатките да бъдат поставяни извън закона, държавата да обърне внимание на бетонирането на Черноморието. Темата е актуална години наред, като сега отново е повод за протести заради измененията в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). С тях на практика депутатите поставиха в нелегалност любителите на природосъобразния туризъм - забраниха им да разпъват палатки и поставят кемпери и каравани извън точно определени за целта места. Въпросните "зони" все още не са определени. Кои ще са, ще решава правителството и по-точно - четири министерства, които ще издадат наредба. Глобите за палатка извън тях стигат до четирицифрени суми. 

В същото време 70 на сто от дюните са частна собственост, а държавата не иска да ги отчужди, въпреки че това е вменено по закон. Вихри се и строителство, често в рестриктивните зони А и Б, тъй като строителните книжа са издавани преди влизането в сила на ЗУЧК. Въпреки това днес Ангелкова заяви:

"По отношение на застрояването бих казала, че това наистина е неверно твърдение, защото е редно всеки да прочете действащото законодателство и да види, че в член 17а на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие ясно е записано, че се забранява всякакво ствоителство върху дюни и да се видят параметрите, които са силно ограничени, съответно в зона А и зона Б. В зона А е забранено. Така че когато се установи такова строителство, подчертавам законът влезе в сила през 2008 г., това строителство следва незабавно да бъде съборено."

Министърът на туризма не се съгласи с констатацията на водещата, че в момента туристите са настанени "тераса до тераса" и след като очевидно не можем да съборим хотелите, то поне да се "профилираме към хора с такъв вкус".

"Този анализ, свързан с профила на туристите, отдавна е направен и всяка една година се актуализира в зависимост от световните тенденции, които ние следим. Навсякъде по света има различни места за летуване и почивка. За нас са важни основните пазари - Германия, Русия, Румъния, Гърция, Турция и Полша, Чехия и Украйна - правим анализи, за да подобряваме това, което предлагаме.

България е позната като дестинация, която предлага изключително добро качество на добра цена. За последните три години откакто има министерство на туризма, имаме 31% ръст на чуждестранните туристи.", пресметна Ангелкова.

Но не бяха коментирани различните типове кризи в конкурентните ни Гърция (икономическа), Турция (т.нар. преврат) и др., които вече са преодоляни. 

На въпрос "едни и същи играчи" ли получават наемите и концесиите по морето (каквито изявления даваше председателят на НФСБ и бивш ресорен за туризма вицепремиер Валери Симеонов), Ангелкова отвърна:

"Няма как да разберем. Работим с юридическите лица."