ЕС ще се нуждае от дългосрочен, поне 10-годишен транзит на руски газ през Украйна.

Това заяви днес Марош Шефчович – зам-председател на Еврокомисията, отговарящ за Енергийния съюз.

Така той отговори на въпроса дали след посещението му в Москва на 13 юни е получил гаранции, ще руски газ ще тече към Европа и след 1 януари 2020 г. Тогава изтича срокът на настоящия договор с „Газпром“.

„Първото положително заключение от моя страна е, че всички страни (Русия, Украйна и ЕС – б.р.) са готови да възобновят тристранните разговори на политическо ниво“, каза Шефчович.

Той се надява това да стане през септември. Датата била предложена от страна на ЕС, тъй като на 21 юли в Украйна ще се състоят предсрочни парламентарни избори.

Еврокомисарят се надява след тристранката да последват срещи с експерти. И през октомври да се състои заключителна среща.

„След това ни остават два месеца като времеви буфер за евентуални непредвидени ситуации“, каза Шефчович.

И предупреди, че предпоставка за успеха на тристранните разговори са ключовите параметри. Сред тях са дългосрочният транзит, договаряне на обемите, които ще минават транзит през Украйна и т.н. Това ще създаде стабилен бизнес, свързан с минаващите през Украйна газопроводи.

„Трябва да сме сигурни, че новият договор за транзит на газ трябва да се базира изцяло на европейското законодателство. Изготвяме документ какво законодателство вече е прието в областта на енергетиката, какво е траспонирано в украинското национално законодателство,какво още е необходимо“, продължи Марош Шефчович.

Властите в Киев все още не са решили един много важен въпрос. Той е да се действа възмоно най-бързо при преосноваването на украинското дружество "Нафтогаз", така че да бъде възможно участието на дружества в ЕС, „било със съвети, било с дялове“.