Богатствата, особено много големите, рядко са справедливи, но понякога и това се случва. Днес Пол Маккартни – най-талантливият и най-работливият от рокмузикантите, изгрели в средата на ХХ век – стана на 77. Сайтът „Cheatsheet“ разказва как той се превърна в първия милиардер в рока.

Рокфеновете изгубиха много рано и в разцвета им звезди като Джими Хендрикс, Джим Морисън, Джанис Джоплин и Джон Бонъм – но доста други са живи и здрави и през XXI век. Следвоенното поколение имаше късмета да остарее заедно с членовете на „Лед Цепелин”, „Бийтълс”, „Пинк Флойд” и (особено) „Ролинг Стоунс”.

За самите рокзвезди това също беше късмет. Те доживяха натрупването на достатъчно носталгични чувства към най-силните си години 60-те и 70-те – а и появата на нови поколения фенове. В случая с „Лед Цепелин” – те никога не тръгнаха на турне, нито записаха нов студиен албум под легендарното си име, макар и да се събраха няколко пъти за отделни концерти.

Очевидно „Стоунс“ се движеха по съвсем различен път и не позволиха на смъртта на един (бивш) член или напускането на друг да прекъсне безкрайния им концерт. В случая с Пол Маккартни, великият композитор, певец и мултиинструменталист никога не легна на лаврите на „Бийтълс”.

Маккартни премина през 70-те с групата си „Уингс” и оттогава насам не е спирал да записва албуми и да изнася концерти вече под собственото си име. И понеже бе много успешен и в двете неща, стана най-богатият човек в света, започнал кариерата си с подрънкване на китара. Ето как се превърна в първия рок милиардер.

Приходи от авторски и издателски права и концерти

Когато си един от двамата основни автори на песни в най-популярната група в историята, ставаш богат – въпреки че още в началото на звукозаписната си кариера Маккартни и Джон Ленън бяха подписали сделка, с която изгубиха контрол над повечето свои песни. (През 80-те години Майкъл Джексън купи каталога на Ленън-Маккартни. Пол успя да откупи издателските права върху каталога на „Бийтълс” през 2017 г.).

Добрата новина беше, че Пол и Джон все пак продължаваха да получават част от всяка сделка с тяхната музика. Това им донесе доста пари, когато „Yesterday“ се оказа песента с най-много кавъри в историята. И Пол си взе урок: купувай издателски права! (За нещастие, той даде същия съвет и на Майкъл Джексън.)

През 80-те Пол все още пускаше сингли № 1 и продаваше записи в милионни тиражи, докато авторските възнаграждения и таксите от издателски права се трупаха. Това продължи през 90-те години, когато нетната стойност на неговото състояние бе оценена на 500 милиона долара.

В края на десетилетието съпругата му Линда почина, но тя остави на Пол „малко“ богатство, което се добави към неговото. В този момент той вече бе почти милиардер. През 2000 г. след смъртта си Линда завеща на Пол приблизително около $200 милиона. (Тя имаше собствен бизнес, оценен на около 90 млн. в днешни пари.) Той получи това наследство почти без данъци, благодарение на умело планиране от нейна страна.

През следващите десетилетия Пол започна да печели зашеметяващи суми от турнета. „Форбс” изчислява, че между 2010-а и 2016 г. той е спечелил $350 милиона от концерти. Това включва 56,5 милиона долара само през 2015 година. И турнетата продължават и през 2019-а – този юни и юли Маккартни обикаля САЩ и Канада.

След края на работа си в най-великата група в света Пол продължи с изключително успешна солова кариера и музикално-издателска дейност. Към това добави приходите от турнетата, които бяха същински „печатници за пари“. А наследството на Линда го побутна още малко по-нагоре. Но и без него днес той пак щеше да е милиардер.

Рокзвезди като Мик Джагър и Кийт Ричардс са неприлично богати (по около $300 милиона всеки), Елтън Джон има дори още повече (около $500 милиона), но Пол е в друго измерение. Според последната проверка, той е най-богатият човек в рокендрола, със състояние от $1 милиард и 200 милиона.

Площад Славейков