От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след среща между двете партии в парламента.

"И те са съгласни, че с 1 лв. субсидия няма как партиите да финансират дейността и кампаниите си. Внесохме нашите предложения за субсидиране на политическите партии. ГЕРБ ни поканиха на среща, която се проведе тази сутрин тук в Народното събрание. Според нас няма разлика между 1 лв. или 0 лв. субсидии на политическите партии, защото партиите с 1 лв. субсидии не могат да финансират нито дейността си, нито кампаниите си. Затова ние предложихме американския модел на финансиране на партиите с 0 лв. субсидии на партиите", каза Карадайъ.

От ДПС предложили и създаването на фонд за изграждане на детски градини и освобождаване от такси в общинските и държавни детски градини. Идеята е първата вноска във фонда да бъдат спестените средства от субсидиите на политическите партии, а останалата част да се внесе с постановление на Министерски съвет.

Третото предложение, което от ДПС са направили е да се освободят от ДДС книгите и учебниците.

Шефът на бюджетната комисия Медна Стоянова обаче заяви, че ГЕРБ ще продължи да поддържа предложението си за 1 лв. субсидия на глас. Тя обаче призна, че тази субсидия е ниска и ограниченията, които партиите в момента имат за дарения не би трябвало да остават.

"Сутринта имахме среща с ДПС по повод на това, че те вчера са внесли своето официално предложение между първо и второ четене за изменението на Закона за държавния бюджет. Тяхното предложение е за 0 лв. субсидия и възможност партиите да се финансират от други източници като дарения от физически и юридически лица. Говорихме с тях, но си ставаме на нашата позиция. 1 лв. е това, което ние сме внесли и ще защитаваме в зала", каза Стоянова.

Тя посочи, че по отношение на отвореното финансиране, трябва да се направят промени.

"1 лв. е наистина ниска субсидия, няма как партиите едновременно да бъдат ограничени и да получават, каквито и да е дарения, както е в момента. Ако говорим за американския модел, трябва да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност, попълване на декларации за произход, качване на въпросните декларации в Сметната палата и всичко останало, което тя прави като одит на разходите на политическите партии. Освен това ние оставаме на нашата позиция", допълни още Стоянова.

ГЕРБ ще направи предложение общините и държавата да предоставят офиси на партиите безвъзмездно.

"Това означава, че партиите ще имат възможност да имат офиси без да заплащат за тях, ще имат субсидия от 1 лв., с която биха поели разходите за административния персонал в тези офиси. Колкото до другите им разходи по отношение на избори и т.н. ще си търсят подкрепа от различни видове спонсори, физически и юридически лица", поясни Менда Стоянова.

На въпрос дали се обмисля таван за такава подкрепа, тя отговори, че не вижда причина да има такъв таван.