Софийска градска прокуратура (СГП) е внесла в Софийски градски съд обвинителен акт срещу три длъжностни лица от Агенция „Пътна инфраструктура“ за безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай -  престъпление по чл. 219 ал. 4 вр. ал.1 от НК. Това съобщават от обвинението.

Двукратният председател на АПИ от първия мандат на ГЕРБ инж. Лазар Лазаров отива на съда за това, че в периода от 07.08.2014 г. - 17.02.2015 г. в качеството си на председател на Управителния съвет на АПИ, умишлено не е положил достатъчно грижи за възложената му работа по изграждане на магистрала „Марица“,  и от това са последвали щети за Министерство на транспортна и информационните технологии в особено големи размери - 30 813 647 лева. И случаят е особено тежък.

Тъй като осъщественото от него деяние е умишлено, той е привлечен към наказателна отговорност по по-тежката правна квалификация за безстопанственост- чл. 219 ал. 4 вр. ал.3 вр. ал.1 от НК.

Ако бъде признат за виновен Лазар Л. може да получи наказание "лишаване от свобода" от 3 (три) до 12 (дванадесет) години и „лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и „лишаване от право да упражняват определена професия или дейност“, специлно изтъкват от прокуратурата.

Клуб Z припомня, че съдът два пъти вече прекратяваше и връщаше това обвинение срещу Лазаров - но тогава то беше за по-голяма сума - 41 630 050, 80 лв, и с други съучастници. Причината - неясноти в обвинителния акт. Веднъж обаче САС задължи градската инстанция да гледа делото.

Сега Лазаров отива на съд заедно с Дончо Атанасов и Илиана Захариева, които са обвинени, че в сходен период в качеството си на членове на Управителния съвет на АПИ, при условията на независимо съпричинителство,  не са положили достатъчно грижи за възложената им работа по изграждане на магистрала „Марица“, и от това са последвали щети за Министерство на транспортна и информационните технологии в особено големи размери - същите 30 813 647 лв. Обвинителите ще доказват и че случаят е особено тежък.

"Ако бъдат признати за виновни, Дончо А. и Илиана З. могат да получат наказание „лишаване от свобода“ от 3 (три) до 10 (десет)  години и „лишаване от право да заемат определена държавна или обществена длъжност и „лишаване от право да упражняват определена професия или дейност“, пишат от прокуратурата.

Дончо Атанасов е и един от обвиняемите държавни служители по случая с катастрофата в Своге.