Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Прокурорската колегия на ВСС искане за временно отстраняване от длъжност на прокурора от Самоков Христо Белстойнев, който... наби жена в града.

Искането е заради повдигнатото му обвинение за престъпление по чл.131 от НК т.е. - хулиганство.

Искането се основава на доказателства, събрани в рамките на разследване на Софийска градска прокуратура, по което на 17.06.2019 г.  Христо Белстойнев, е привлечен като обвиняем за извършено умишлено престъпление от общ характер - по чл.131, ал.1, т.12, вр. чл.130, ал.1 от НК - за това, че  на 12.06.2019 г. за времето от 14,30 до 15,00 часа в гр. Самоков, на ул. „Бачо Киро“ по хулигански подбуди причинил лека телесна повреда на Д. Г. Г., съобщават от държавното обвинение.

Решението на главния прокурор е обосновано от необходимостта от извършване на процесуално следствени действия в Самоков и служебното положение на обвиняемия Белстойнев – прокурор в тамошната Районна прокуратура, което би могло да попречи на разследването.

Допълва се още, че Христо Белстойнев да бъде отстранен от длъжността прокурор за срок до приключване на воденото срещу него наказателно производство.

На 12 юни, сряда, магистратът пребил Д. Г. на паркинг в града. Същата е свидетелка по образуваното досъдебно производство.

Пострадалата е настанена за лечение в здравно заведение.