Холандската прокуратура ще повдигне обвинения в убийство на четирима заподозрени в свалянето на самолета на авиокомпания "Малейжа еърлайнс" в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Следователите са казали днес на роднини на жертвите имената на заподозрените, съобщи Зилене Фредрикс, чийто син е бил на самолета с приятелката си.

"Следователите назоваха четири имена, трима руснаци и един украинец", каза Фредрикс, цитирана от ТАСС. 

Делото ще започне на 9 март 2020 г. в Холандия.

Останките на сваления самолет. Снимка АП / БТА

Самолетът, извършващ полет МН17 от Амстердам за Куала Лумпур, бе свален през юли 2014 г. с руска ракета в сепаратистката източна част на Украйна. 

На пресконференция предавана пряко в You Tube разследващият екип идентифицира обвиняемите като: Игор Гиркин, Сергей Дубински, Олег Пулатов и Леонид Харченко.

 

Гиркин е бивш полковник от руската Федерална служба за сигурност, по времето на катастрофата е бил министър на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република, а Дубински и Пулатов са оглавявали нейното военно разунаване. 

Холандия обвинява четиримата, че са транспортирали от Русия в източна Украйна занитна ракетна установка "Бук", с която е бил свален самолетът, а след това са я върнали обратно в Русия.

"Достигнахме този етап, при който можем да обявим, че ще има съдебно преследване. То е срещу четирима души, които са заподозрени за внасянето на смъртоносното оръжие - ракетна установка "Бук", каза главният прокурор на Холандия Фред Вестербеке.

"На 17 юли 2014 година четиримата заподозрени са били в източна Украйна. Те са изиграли жизненоважна роля във въоръжения конфликт и са заемали важни длъжности",  каза Вилберт Паулисен, началник на холандската Национална полиция.

 

Игор Гиркин (Стрелков). Снимка АП / БТА

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства днес повдигането на обвиненията.

Столтенберг определи решението като ключово за разкриването на цялата истина и за осигуряването на справедливост за убийството на 298 души от 17 държави.

"Имам пълно доверие в независимостта и професионализма на разследващите и на холандската правосъдна система", добавя той.

Столтенберг припомня настояването на ООН всички държави да сътрудничат в усилията за установяване на истината и осигуряването на отговорност.