Броят на хората, които са били принудени да напуснат домовете и страните си, бягайки от войни и преследвания, е достигнал 70,8 милиона, съобщи днес Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Това е най-високото равнище от създаването на тази агенция на световната организация през 1950 година.

Бежанците в цял свят според годишния доклад на ВКБООН са 25,9 милиона, вътрешно разселените - 41,3 милиона, кандидатите за убежище - 3,5 милиона души, посочва Франс прес.

От декември 2017 г. до края на 2018 г. общият брой на хората, останали без дом, е нараснал с 2,3 милиона. Авторите на доклада посочват за причини преследванията, конфликтите, насилието и нарушаването на човешките права. 

Сред най-пострадалите страни са Етиопия, Сирия, Нигерия, Венецуела, Южен Судан и Конго. Бягствата от Венецуела обаче не се отчитат изцяло, защото малка част от бежанците кандидатстват за убежище, уточни ООН.

Оценките в доклада са предпазливи, посочва ВКБООН - повечето венецуелци имат право "да бъдат подпомогнати от системата за международна закрила на бежанците, но едва половин милион" са подали молби за убежище.

"Тенденциите отново се движат към влошаване. Нови конфликти (...) възникват наред с вече съществуващите", посочи пред журналисти в Женева шефът на ВКБООН Филипо Гранди.

Той призова Съвета за сигурност на ООН за повече сплотеност в търсенето на решения на конфликтите.

Броят на разселените и бежанците в света се покачва отново след 2009 г., а между 2012 и 2015 г. рязко скочи заради конфликта в Сирия. Разселените сирийци са най-много наред с колумбийците, отбелязва Франс прес.

Сред бежанците 5,5 милиона са палестинци, за които отговаря Агенцията на ООН за палестинските бежанци. Повечето от останалите идват от пет страни: Сирия, Афганистан, Южен Судан, Мианмар и Сомалия.

Над половин милион сирийци са подали най-много молби за убежище миналата година - най-вече в Турция.

Следват ги венецуелците (341 800), избягали в Колумбия и Перу. За четвърта поредна година Турция е страната, която е приела най-голям брой бежанци (3,7 милиона). Следват я Пакистан, Уганда, Судан и Германия.

Филипо Гранди представи доклада в Берлин. Той приветства миграционната политика на канцлерката Ангела Меркел, която реши да отвори границите на страната си за стотици хиляди кандидати за убежище.

"Нямам навика да раздавам оценки, но според мен в случая трябва да приветстваме Германия за стореното. Канцлерката прояви смелост", каза той.

Гранди прикани европейците да намерят трайно решение във връзка със системата за преразпределяне на мигрантите.