Директорът на НЕК Петър Илиев подаде оставка. Тя идва след много оплаквания от страна на бизнеса заради високите цени на тока на борсата и няколкото съмнителни търга за продажба на електроенергия. Оставката е депозирана пред Български Енергиен Холдинг, но все още не е ясно дали е приета.

За последно бизнесът се оплака от търг, организиран за продажба на електроенергията от малките ВЕИ централи. НЕК го беше организирала така, че продажбата да се осъществи след директно договаряне с един кандидат, а не чрез свободната борса, например пазар "Ден напред". Веднага след публичната декларация на четирите национално представени работодателски организации, които твърдяха, че така структуриран търгът позволява манипулации на цената, той беше спрян и пуснат с други параметри.

Петър Илиев пък излезе с позиция, че НЕК има право сама да определя начина си на работа, в качеството си на обществен доставчик, и не приема критиката на работодателите, които са пряко засегнати, в негативен смисъл, от действията на НЕК.

Почти всеки месец бизнесът се оплаква от управлението на системата, за която отговаря НЕК. Преди дни председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че работодателските организации са се превърнали в "пъдари" на НЕК и постоянно се случват съмнителни неща на пазара на електроенергия, които са в най-голям интерес на бизнесмена Христо Ковачки.