Напълно е възможно бизнесменът Ахмед Доган да финансира партия ГЕРБ. Това заяви пред бТВ евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев. Така той коментира съгласието, постигнато между ГЕРБ и ДПС за субсидия за партиите от 1 лв. на глас и падане на лимита за дарения от физически и юридически лица.

"Ако намаляването на субсидията беше просто скандален популизъм, тук е по-сериозно. Аз съм загрижен за бъдещето на демократичния процес. Това е връщане назад. Не става дума за нещо ново. Връщане към най-мрачните времена на взаимоотношения между политика и бизнес. Узакнояване на политическия рекет. Ние знаем, че го има", каза Кънев.

Той допълни, че американският модел на финансиране не съществува в Европа.

"Той съществува в САЩ, има своите дълбоки корени и своите огромни недъзи", каза Кънев.

Според него целта на ГЕРБ и ДПС е да се елиминира политическата опозиция, особено новите политически сили. Той припомни, че ГЕРБ и ДПС почти навсякъде са в коалиция в местната власт.

"ДПС отдавна съчетава политиката и олигархията.  ГЕРБ има желание  да им подражава. Историята на партията на Борисов е история на едно възхищение от модела ДПС в смесение райони, което Борисов се опитва да пренесе извън тях, на национално ниво през коалиция с г-н Доган и г-н Пеевски. Много голяма заплаха за полтическия процес. Изнасяме бълагарската политика на пазара и казваме -  ще решават хората, които имат много пари, а не народът", каза Кънев.

И допълни:

"Г-н Доган като собственик на "ТЕЦ Варна" може да финансира партия ГЕРБ. ДПС има много по-малко влияние в парламента и в общинския съвет във Варна. Така г-н Доган ще получи много по-лесно разрешения за пристанището. Той вече получава много лесно всичи тези съгласувания. Има мълчаливо съучастие на областана управа, която не актува терени, които са публична държавна собственост. Напълно е възможно бизнесменът Ахмед Доган да финансира партия ГЕРБ", каза още Кънев.

Той заяви, че с ГЕРБ са в една и съща европейска партия, но това не пречи да имат различни възгледи за България и за Европа.

"С всеки представител на СДС имаме повече общо в сравнение с всеки представител на ГЕРБ", каза още Кънев.