Маймуните в Софийската зоологическа градина вече трета година са на заточение заради техническа грешка в документацията, свързана с ремонта на столичния зоопарк. Това поясни за Клуб Z  директорът на зоопарка Добромир Бориславов.

Съгласно надпис, поставен пред сектор „Примати“, ремонтът там е започнал още през 2016 година и е трябвало да продължи 90 дни, като го прави хасковска фирма. И до днес обаче маймуните не могат да бъдат виждани от посетителите на парка. Според Бориславов причината е, че още в началото на ремонта са се появили грешки в техническата документация, което е наложило тя да бъде преправена. За това не е виновна фирмата, която прави ремонта, нито проектантът, а по-скоро предишните ръководства на Зоопарка.

Оказало се, че част от колекторите на парното на зоологическата градина, които се намират под клетките на маймуните, не фигурират в нито един документ. За тяхното наличие се разбрало, едва когато фирмата започнала ремонта. „Не знам колко назад във времето са поставяни те, може би още при социализма. Във всеки случай ги няма в кадастъра и бяхме абсолютно неподготвени, че ще се натъкнем на колектори под клетките“, заяви Бориславов. По неговите думи няма как да бъде посочен виновен за липсващата документация, тъй като дори не се знае кога са правени колекторите на парното. 

Гледачите на приматите, които в момента са изолирани, твърдят, че маймуните в момента били „депресирани“, защото нямат възможност да излизат на чист въздух. На въпрос така ли е, Бориславов отговори „То и ние сме депресирани, че се налага да се борим с този ремонт“. Той обаче заяви, че приматите все пак имали възможност да излизат навън и остават съвсем малко довършителни работи, така че до края на август тригодишното заточение на маймуните би трябвало да приключи.