Изпълнителният директор на ТЕЦ Варна Данаил Папазов даде интервю пред бТВ, в което направи разяснения, относно сделката по закупуването на 70% от ТЕЦ-а от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

ТЕЦ "Варна", в чийто актив влиза и пристанище, беше изведена от експлоатация през 2017 г. След това бе продадена от ЧЕЗ на семейната фирма на Папазов.
Миналата година 70% от дружеството придоби Ахмед Доган.

[[nid:84333]]

Папазов обясни, че той е искал да придобие само пристанището, но чехите не са се съгласили.

"След което за ТЕЦ-а започнахме да разсъждаваме какво точно да се случи с неговата екологизация. Веднага след това преговарях с доста хора, които имаха интерес. Може би година след това стигнахме до решението с г-н Доган. Това беше единственият човек, който не искаше да участват офшорки и други съмнителни компании, застана с името си и през цялото време сме работили само с български банки. Всичко е платено по банков път. Ние сме една фирма за пример в България", заяви Папазов.

Той поясни, че е придобил дружеството за 48 млн. и 500 хил. евро. 28 млн. от тях дошли по банков път, а останалите били задължения на ЧЕЗ към ТЕЦ "Варна". За своя дял от 70% Доган е платил около 1,5 млн. лв.

"Но това дружество има кредити, задълженя, това е резултативна дейност. Всичко е с кредити купено, с българска банка. Не сме ги покрили (задълженията - б.р.), продължаваме да ги покриваме. Това е работещ механизъм. Вие какво си представяте - теглите 48 млн. и веднага ги връщате? Кредити се връщат с много пот и усилия. Ние сме се хванали с една много сериозна дейност", заяви Папазов.

И изтълна, че приказките в публичното пространство били обида за работниците и служителите.

"Ние бизнеса го разбриаме така - всяко нещо, което се продава, е на цена, която е атрактивна за купувача и продавача", поясни Папазов.

Той призна, че  ТЕЦ "Варна" е купила фирмата "Делта епсилон", която притежава имотите, свързвани с името на Доган, включително т. нар. Боянските сараи, където той живее

"Оставете ме да си знаем ние за какво ни е необходима. Имаме работници, почивни бази ни трябват на нас", обясни Папазов.

Според него е възможно работници от ТЕЦ "Варна" да почиват в сараите.

"Имаме и друга почивна база в Шкорпиловци. Това са социални политики", каза още той.

Папазов отказа да каже колко пари е спечелил ТЕЦ "Варна" от студения резерв. Той обаче обясни:

"Имаме еждневна поддържка на всички съоръжения и елементи. Тук работят 254 човека - фонд работна заплата, фирма за охрана, пожарна. Всичко това, за да се поддържа в постоянна готовност за включване в националната система води до разходи".

Папазов отрече твърденията, че той и Доган са придобили ТЕЦ-а много лесно и обясни, че това е отнело година и половина.