Днес изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ се закрива, съобщават от столичната галерия „Структура“ във фейсбук. Всички картини ще бъдат предоставени от собственика им, колекционера Николай Неделчев, за разследването на случая с откритите фалшификати.

„За да съдействаме за установяване на истината, налага се всички творби от изложбата да бъдат предоставени за изследване по реда на българското законодателство и от компетентните органи. По тази причина от днес – 20.06.2019 г., изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ в галерия „Структура“, София, се закрива“, гласи съобщението в социалната мрежа.

Експозицията бе открита на 30 май, а десетина дни по-късно стана ясно, че поне десетина произведения в нея са ментета – копирани са работи на чужди автори, някои от тях съвременни, и са подписани с имената на български творци: Сирак Скитник, Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев…

Експозицията все още не е свалена, може да се види през прозореца на галерията.

В началото на тази седмица Николай Неделчев подаде жалба в прокуратурата, че е станал жертва на измама.

„За измамата с картини, експонирани в рамките на изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива“ в галерия „Структура“, София, собственикът на колекцията Николай Неделчев уведоми писмено главния прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров и Дирекция на Националната полиция. От компетентните органи са образувани преписки, по които се извършва разследване“, обясняват в днешния статус от „Структура“.

Неделчев разказа, че е купил фалшивите картини от антиквариата на Александър Александров на столичната ул. „Цар Асен“ по препоръка на реставратора доц. Стефан Белишки.

„Площад Славейков“ потърси Инспектората по опазване на културното наследство към Министерството на културата с въпроса ще има ли реакция по случая с антикваря, ще му бъде ли наложена санкция, тъй като според Закона за културното наследство търговската дейност с произведения на изкуството подлежи на лицензен режим. След направената справка, от министерството ни отговориха:

„Александров не е подавал заявление и не е вписан в Регистъра на лицата, имащи право да извършват търговска дейност с движими културни ценности по реда на чл. 115 и чл. 116 от Закона за културното наследство. Тъй като случаят касае произведения на изкуството, които не са движими културни ценности, Министерство на културата няма отношение към него. Разследващите органи ще преценят дали има извършено престъпление или не, съгласно Наказателния кодекс въз основа подадената жалба от г-н Неделчев“.

От галерия „Структура“ пишат, че ще информират гражданите и медиите за развръзката по случая.

Развалянето на изложбата става в деня, в който д-р Галина Декова, автор на дисертация върху творчеството на художника Борис Елисеев, публикува в Клуб Z мнение, че не само рисунките в изложбата са фалшифицирани. Тя сравнява подписите на картините, които претендират да са негови в "Структура" и оригиналния му подпис, от което е видно, че няма никакво съвпадение.

Преди два дни д-р Анжела Данева, директор на Център "Българо-европейски културни диалози" пък публикува думите на сина на художника Николай Дюлгеров, според когото изложените в "Структура" произведения, приписвани на баща му, са откровени фалшификати и при това "ужасни".

До момента двама френски художници Киб и Малика Фавър вече обявиха пред Клуб Z, че ще си търсят правата в съда, след като техни произведения, подписани с фалшифицирани подписи на Мирчо Качулев и Сирак Скитник бяха изложени в галерия "Структура".