Софийският градски съд е осъдил на 10 години ефективно рецидивиста Борис Л. за грабеж на калъф за документи на стойност 0.50 лв., и 2 карти за мрежата на градския транспорт.

Това става ясно от съобщение на прокуратурата (промени в законодателството "запушиха устата" на съдилищата и те не могат известно двреме да информират за присъдите си, затова най-често това прави прокуратурата, б.р.).

Случката

На 10 април т.г. Софийска градска прокуратура е предала на съд Борис Л., затова, че на 20 октомври в София, жк "Гевгелийски" в близост до един от изходите на метростанция "Вардар" , е  отнел чужди движими вещи – калъф за документи на стойност 0,50 лева, съдържащ лични документи и 2 броя карти за МГТ, от владението на пострадалия, с цел противозаконно да ги присвои, като е употребил  за това сила – нанесъл му множество удари, в резултата на което му причинил две средни телесни повреди, изразяващи са в счупване на черепа и контузия на мозъка. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, след като е деецът е бил многократно осъждан за умишлени престъпления от общ характер.

В хода на разследването е установено, че извършителят е избрал и нападнал случайно преминаващия 86-годишен гражданин и след като му нанесъл няколко удара с тесла по главата, отнел калъф за документи. Противно на очакванията му обаче, в пенсионера липсвали пари.

С оглед тежестта на извършеното престъпление и изключително обремененото съдебно минало на дееца, в хода на съдебното производството прокурор при СГП е поискал да му бъде наложено максималното предвидено в закона за това престъпление наказание  - 15 години, допълват от държавното обвинение.

Делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие и поради това, след като съдът е уважил предложеното от прокурора наказание, е намалил наказанието на 10 г.