Министерството на финансите извънредно емитира нов вътрешен дълг за 300 млн. лв., съобщиха от ведомството. Този дълг се емитира заради готвеното разплащане накуп на самолетите F-16 до края на годината, потвърди пред Клуб Z от зам.-министър Росица Велкова.

Аукционът на вътрешния пазар се е провел в сряда. Става дума за две дългосрочни емисии - 10.5-годишни и 20- годишни държавни ценни книжа (ДЦК). 

През миналата година не поет никакъв нов вътрешен дълг. Заради преговорите с американската страна по покупката на новия тип боен самолет F-16 обаче вероятно е решено, че кабинетът ще се възползва частично от възможността в бюджета да емитира ДЦК на стойност до 1 млрд. лв. през 2019 г. При преговорите стана ясно, че българското правителство няма кредитна история във военните сделки със САЩ и няма как да получи преференциални условия за разсрочено плащане на самолетите.

Затова кабинетът предпочита вариант, при който да плати цялата сума, която очаква да бъде между 2 и 2.2 млрд. лв.

Към момента пазарните условия за поемане на държавен дълг са доста добри предвид огромната ликвидност в банковата система и отрицателните лихви на БНБ върху свръхрезервите на банките. 

Посолството на САЩ съобщи преди три дни, че е връчило на Министерството на отбраната проект за договор за доставка на осем изтребителя F-16 на българските военновъздушни сили със споразумение за финансовите параметри на сделката.

Предложената цена на сделката не се споменава в съобщение посолството по този повод, но то уточнява, че споразумението за придобиване на самолетите произвеждани от корпорацията "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin) "е съобразено в най-голяма степен с изискванията на българските военновъздушни сили".На 4 юни Конгресът на САЩ одобри финансовата рамка на сделката на стойност $1,6 млрд. (2,79 млрд. лв). Посолството на САЩ уточни, че това не е окончателната цена и че в срок от две седмици САЩ ще представят проект на договор, в който очакваната цена за придобиване на осемте самолета с пакет от необходимите бойни способности ще бъде в рамките на $1,2 млрд. - 2,09 млрд. лв.).

Българският парламент определи таван за цената на сделката от 1,8 млрд. лева, но парламентът даде мандат за преговори и за по-висока сума. 

България е сред държавите в ЕС с най-ниско ниво на дълга.