Еврокомисията да бъде оглавена от човек от Европейската народна партия (ЕНП), но не и от водещия й кандидат Манфред Вебер.

Този въпрос е бил обсъждан тази сутрин на закуска в Брюксел от „шесторката“ премиери, назначени за координатори от трите восещи политически сили в Европарламента. Това съобщиха за Клуб Z източници от Мадрид.

Става дума за премиерите Кришянис Каринш (Латвия), Андрей Пленкович (Хърватия), Педро Санчес (Испания), Антониу Коща (Португалия), Марк Рюте (Холандия) и Шарл Мишел (Белгия). Те преговарят от името съответно на ЕНП, Партията на европейските социалисти (ПЕС) и либералите от „Обновете Европа“ (ОЕ). Разговорите са за това кой да заеме висшите постове в ЕС.

Най-важен е постът председател на Еврокомисията. ЕНП твърдо държи на водещия си кандидат – германеца Манфред Вебер.

Социалистите също са зад издигнатия от тях холандец Франс Тимерманс, отговори вчера новоизбраната председателка на парламентарната им група Ираче Гарсия на въпрос на Клуб Z дали те са готови да направят някои отстъпки, само и само Вебер да не оглави ЕК.

Депутатте от ОЕ обаче са противници на тази процедура и продължават да издигат няколко души. Те са казали, че твърдо няма да подкрепят Вебер, научи Клуб Z от източник в Лисабон. Новината потвърди по-късно и председателят на парламентарната група Дачиан Чолош.

И социалистите са против Вебер, обяви Ираче Гарсия.

Остава да се разбере позицията и на "зелените" - четвъртта сила в широката проевропейска коалиция.

На днешната закуска всички от „великолепната шесторка“ стигнали до извода, че Вебер не разполага с мнозинство, макар ЕНП да остана първа политическа сила. И именно за това бил повдигнат въпросът той да бъде пожертван - грубо казано - и Еврокомисията да бъде оглавена от някой негов съпартиец. Имена засега не се споменават.

Изборите за Европарламента през май сложиха край на двупартийното абсолютно мнозинство на ЕНП и ПЕС. Либералите от ОЕ се превърнаха в главни балансьори. В тяхната група е и партията на френския президент Еманюл Макрон, който е главен противник и на процедурата за водещ кандидат, и лично на Вебер. Твърди се също, че той е готов да подкрепи всекиго за поста шеф на ЕК, но не и германеца.

Всичко това се случва часове преди започването на Европейския съвет. По принцип се очакваше на него да бъде постигнато споразумение около номинирането на бъдещия председател н Еврокомисията. Но е много вероятно това да не се случи. И главна причина е френско-германският сблъсък.