Американски милиардер е дарил 188.6 милиарда долара на "Оксфърд" за създаването на нов институт, който ще изследва етичните последици от изкуствения интелект (ИИ) и мащабния му потенциал да промени обществото, предаде Асошиейтед прес.

Дарението на Стефан Шварцман, който е директор на частната компания Blackstone, ще финансира също и център, в който ще се помещават всичките хуманитарни науки в университета, за да се окуражи взаимодействието между специалистите от социални и технологични сфери.

"ИИ може да бъде сила за добро", заяви Шварцман пред Асошиейтед прес. "Но от друга страна може да доведе и до висока безработица. Може да дестабилизира обществото, ако се случи твърде бързо", допълни той.

Милиардерът сравни възхода на ИИ с този на Интернет. Световната мрежа бе създадена от компютърни учени, които първоначално я възприемаха като източник на забавление. Специалистите не обмислиха адекватно недостатъците на Интернет, като невъзможността да се контролира кибертормоза и фалшивите новини - както и последиците им за демокрацията.

"Никой не иска да мине по същия път отново", сподели той.

Според Шварцман ИИ е "един от големите проблеми на нашата епоха", а правителствата не са неподготвени за него. Визията на новия център е да се справи с този проблем.

Милиардерът е един от основателите на Blackstone, чиито активи са 512 милиарди долара.

През последните години той извърши множество щедри дарения за образователни центрове. Миналия октомври той дари 350 милиона евро на "Масачусетския технически университет" (MIT), с което бе изграден MIT Schwarzman College of Computing, чиято основна функция също е да се бори с предизвикателствата на ИИ.

"Фокусирал съм се върху това като лазер", подчерта бизнесменът.