Руският президент Владимир Путин заяви днес, че няма никакви доказателства за замесеност на Русия в разбиването на малайзийски пътнически самолет през 2014 г. в сепаратистката източна част на Украйна, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Путин каза това като коментар на предявяването на обвинения в убийство на трима руснаци и един украинец от съвместната следствена група вчера.

"Това, което беше представено като доказателства за вина на Русия, изобщо не ни задоволява. Там нямаше никакви доказателства, в нищо от представеното", каза Путин пред журналисти след участието си в телевизионната пряка линия, в която отговаряше на въпроси на граждани.

При разбиването на самолета, изпълнявал полет MH17 от Амстердам до Куала Лумпур, бяха убити всички 298 души на борда му. Разследването установи, че той е бил свален с ракета руско производство.

 

Борбата с корупцията ще се води гласно

 

Путин каза, че борбата с корупцията ще се води гласно, а всички наказателни дела за корупционни престъпления ще бъдат довеждани докрай, предаде ТАСС.

"Чувствам отговорност за това безобразие. Ако не чувствах, вие нямаше да знаете нищо (за такива факти). И ако си имаме работа с престъпление, с корупция, с облагодетелстване за сметка на гражданите, то ние, първо, трябва винаги да довеждаме (разследването) докрай и, второ, това трябва да бъде правено гласно", каза той по време на пряката линия, когато отговаряше по телевизията на въпроси на граждани.

Путин отбеляза, че броят на корупционните престъпления в Русия намалява.

"Броят на корупционните престъпления намалява в значителна степен благодарение на това, че действаме последователно", каза той.

 

Зеленски е талантлив, но сега не е в комедия, а в трагедия

Путин смята, че за най-бързо уреждане на конфликта в Донбас е необходима политическа воля от страна на новото украинско ръководство начело с президента Володимир Зеленски.

Руският лидер със съжаление отбеляза, че засега положението в Източна Украйна не се променя към по-добро, защото новият президент на страната не прави нищо за тази цел.

"Най-простото нещо би било насрещни стъпки. Нужна е воля от украинското ръководство", каза Путин. 

"Зеленски е талантлив човек, - отбеляза руският президент. - Помня едно негово изказване в Клуба на веселите и находчивите (КВН - популярно руско тв шоу - б.р.) в Москва. Всичко това беше талантливо и смешно, но сега не е смешно."

Добави, че Зеленски, който е филмов актьор по професия, трябва да разбере, че се намира не в комедия, а в трагедия.

Припомняйки, че Зеленски направи темата за уреждането на конфликта в Донбас "ядро на своята избирателна кампания", Путин отбеляза:

"А сега в Париж той заяви, че не смята да разговаря с представители на републиките в Донбас. Как тогава да бъде решен този проблем? В съвременната история няма нито един пример, когато подобни конфликти са били решавани без пряк диалог между конфликтуващите страни. Това е просто невъзможно."

Руският лидер подчерта, че Минските договорености са в основата на мирното уреждане на конфликта в Донбас, но те и досега остават неизпълнени. 

Той обеща максимално да бъде либерализиран режимът за получаване на руско гражданство и той да стане максимално достъпен за украинци. 

Въпросът за освобождаването на украинските моряци, задържани от Русия миналата година, трябва да бъде решен заедно със съдбата на руснаците, задържани от Украйна, които Москва иска да бъдат освободени, каза Путин.

"Въпроси от подобен род трябва да се решават в комплект. Преди да решаваме такива въпроси, трябва да помислим как да бъде уредена съдбата на хора, които не са ни безразлични, включително руските граждани, намиращи се в подобно положение в Украйна", заяви Путин по време на пряката линия.

 

Какво ще стане като свършат нефтът и газът?

 

Тази година "пряката линия" е организирана в момент, в който популярността на Путин е чувствително намаляла и недоволството и безпокойството на населението е нараснало, откакто той обяви преди година непопулярни мерки, като вдигането на пенсионната възраст и увеличаването на ДДС, отбелязва Франс прес. Правителството увеличи възрастта за пенсиониране за жените от 55 на 60 години, а за мъжете от 60 на 65 години, припомня Ройтерс. Рейтингът на Путин пък падна от рекордните почти 90 процента, отчетени през 2015 г., на 64 процента.

Путин призна, че има временни трудности, свързани с тези мерки, но увери, че те започват да дават своите плодове и да са от полза за икономическата ситуация. Той веднага обеща "повишаване на жизненото равнище и на нивото на доходите" на населението, което намалява постоянно от няколко години. Путин увери, че иска да реши наложителните проблеми като състоянието на системата на здравеопазването или проблема с отпадъците.

В днешната "пряка линия" гражданин от Самара се оплака колко трудно е да се гледа семейство със само 10 000 рубли на месец (158,07 долара) и попита Путин: "Кога ще се подобри животът?", предаде Ройтерс. В отговор президентът каза:

"Истина е, че реалните доходи намаляват от няколко години. Най-големият спад беше през 2016 г., но сега доходите постепенно започнаха да се възстановяват".

Той приписа вината за спада на нестабилните енергийни пазари. Путин изтъкна, че програма, наречена "Национални проекти" и предвиждаща големи инвестиции на държавни средства, ще увеличи жизнения стандарт на руснаците.

"Резултатите от това трябва да бъдат усетени тази година и следващата година", обеща той.

Над 1,8 милиона въпроси и обръщения има отправени тази година към Путин, пояснява Франс прес. Повечето от тях са отправени по телефона. Останалите са зададени чрез съобщения, чрез мобилно приложение, чрез специалната форма в сайта на програмата и чрез социалните мрежи.

Сред оправените въпроси, които бяха показани на телевизионния екран, имаше такива, които гласяха:

"Един единствен въпрос: кога ще си отидете?", "Моля ви, спасете Русия?" и "Какво ще стане, когато няма да има повече петрол и газ", допълва Франс прес.