Китайският президент Си Цзинпин е казал на севернокорейския лидер Ким Чен-ун при разговорите им в Пхенян днес, че се надява Северна Корея и САЩ да продължат да преговарят и да постигнат напредък. Такива са очакванията и на международната общност, съобщават китайски медии, цитирани от Ройтерс и Асошиейтед прес. 
Си казал също, че положението на Корейския полуостров "засяга мира и стабилността в региона". 

"През изминалата година се появиха добри перспективи за решаване на проблема за полуострова чрез диалог, което бе оценено от международната общност, но и засили очакванията й", казал Си, очевидно визирайки срещите между Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп в Сингапур и Ханой. 

Тези разговори в момента са блокирани след неуспеха на последната среща в Ханой, отбелязва АП. 


Китайският президент, цитиран от Ройтерс, посочил също, че дружбата между Китай и Северна Корея не може да бъде разклатена от промени в международната обстановка. Той добавил, че Пекин иска да играе конструктивна роля в денуклеаризацията на Корейския полуостров. 
Си Цзинпин пристигна в Пхенян тази сутрин начело на представителна правителствена делегация. Очаква се визитата му да продължи и утре. 
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че очаква реакция от САЩ за съвместна работа по денуклеаризацията на Корейския полуостров, но до момента не е получил положителен отговор, предаде ДПА, цитирайки китайски държавни медии.

"Северна Корея е готова да прояви търпение", каза Ким на срещата си в Пхенян с китайския президент Си Цзинпин.
Той добави, че правителството му се надява, че "заинтересованата страна ще работи съвместно със Северна Корея по проучване на решения и насърчаване на диалога на полуострова за постигане на резултати".

Китай призовава за подход на "едновременно преустановяване", тоест КНДР да спре да развива ядрените си оръжия, а в замяна на това САЩ да спрат военните си учения, насочени срещу Северна Корея.
Си Цзинпин похвали усилията на КНДР за поддържането на "мира и стабилността" на Корейския полуостров и да насърчи денуклеаризацията му.

"Китай подкрепя процеса на политическо уреждане на полуострова и създава условия за решаването на проблеми", каза Си.

Той отбеляза, че Китай е готов да помага на Северна Корея "да реши собствените си легитимни безпокойства за сигурността и развитието и да играе активна и конструктивна роля" в региона.
Си заяви, че той и Ким споделят "дълбоко приятелство" и че отношенията между двете им страни навлизат в "нов исторически период", предаде БТА.