„Не“, отговори премиерът Бойко Борисов на въпрос на български журналисти дали може да се очаква днес да бъде постигнато съгласие за избора на бъдещия председател на Еврокомисията.

Борисов пристигна в Брюксел за участие в Европейския съвет.

И Европейската народна партия (ЕНП), и ГЕРБ като част от нея твърдо стоят зад водещия кандидат Манфред Вебер, изтъкна Борисов. Той допълни, че има и план Б. Той обаче ще бъде задействан, когато бъде изчерпан план А.

„Така че продължават на български пазарлъците, а на европейски – консултациите“, обобщи министър-председателят.

Самият той имал минимум по 3-4 разговора на ден. Въртят се различни кандидати, но има партийно решение - ЕНП е спечелила изборите с предварително посочен водещ кандидат.

Борисов бе попитан приемливо ли е за ЕНП оставането на системата с водещ кандидат, но не нейния.

„Това само в България можеда се случи – да загубиш изборите, но да управляваш, както правеше БСП с Орешарски“, отговори той.

Клуб Z попита Борисов възможно ли е Еврокомисията да бъде оглавена от човек от ЕНП, но не от Вебер. Часове по-рано стана ясно, че тази възможсност е била обсъждана тази сутрин от „шесторката“ премиери, натоваренида координират действията на трите главни сили в Европарламента.

„Да, има такъв вариант, след като и Кристалина (Георгиева – б.р.) като име се върти в обращение и още няколко кандидата. Но сега понеже идвам от ЕНП, нейното решение е да поддържаме Вебер като план А. И сме единни в това. Какво ще се случи след това, е друга тема“, каза Борисов.

На въпрос дали се е споменавало името и на Мишел Барние премиерът отговори, че снощи е разговарял с него. И французинът му казал, че би бил добър кандидат. Но Борисов не пожела да каже дали е искал неговата подкрепа за поста.

Той потвърди, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск има три имена, записани на листче. И дори знае кои са имената. Но не пожела да ги каже.

Българският премиер споделял решенията само на ЕНП. А тя си имала ясно разписани правила.

Франс Тимерманс – водещият кандидат на социалистите, е фантастичен ръководител, изтъкна Борисов. Но припомни, че партията му е втора на европейските избори.

Ще бъде ли прекръстен мъжът на Мария Габриел?

Мария Неделчева отново ще бъде кандидат за български еврокомисар, категоричен бе премиерът. Така той нарича Мария Габриел, която в момента отговаря за цифровата икономика и обществото.

Попитан защо я нарича с бащината ѝ фамилия, той отвърна, че така я е записал в телефона си и така я изпратил в Брюксел.

„Накрая мога и мъжа ѝ да прекръстя, ако искат. Откъдето жената, оттам и родата. Там е силата. Ако се обиждат, нека ми кажат“, пошегува се Борисов.

Той е убеден, че Мария Габриел е прекрасен комисар. И е победила в пряк тв дебат Елена Йончева от БСП. Борисов смята, че на Габриел няма да бъде търсен нов ресор – заеманият от нея бил най-модерният.

Крим, Кипър, а отзад – Косово и Сърбия

Бойко Борисов е убеден, че скоро ще има нов Европейски съвет, особено като гледа отношенията между Гърция и Турция заради Кипър.

„Скоро с един колега говорих и той и вика: "Абе, не ти завиждам и на тебе. От едната страна – Крим на Черно море, от другата – сега този конфликт (кипърския – б.р.), отзад Косово и Сърбия..." Не ни е лесно, но ще настояваме пред Съвета да се намери дипломатически начинрещшение на въпроса за териториалните води“, сподели Борисов.

За преговорите със Северна Македония

„Те имат много неща да поправят още. Нека не ме разберете грешно, но докато се спори Гоце Делчев българин ли е, македонец ли е, това дребнотемие за едни герои, които действително са се били за България и Македония, за родния край и най-хубавите ни песни са свързани с тях, докато това е темата и непрекъснато ще ме подпитват какво прави Комисията, нека узреят“, заяви премиерът.

Клуб Z го попита не се ли опасява, че отлагането на датата за преговори може да даде тласък на антиевропейските партии в Северна Македония.

„На нас ни трябва време да довършим работата на Комисията. При едни преговори вече влизаме в друга хипотеза. След това ще кажат: България ни спря, България ни пречи. Аз това не мога да го допусна. България направи всичко и те се изстреляхав небето. Сега трябва да направят компромиса по комисията“, каза Борисов.

За него е по-важна била антибългарската риторика, а не просто антиевропейската. И даде себе си за пример:

„Вие виждате аз как дипломатично говоря за Турция, за Гърция, за Кипър. Аз също имам речник.“