Българският холдинг "Еврохолд" купува активите на ЧЕЗ в България. Това съобщиха от холдинга.

Договорът между чешката енергийна компания и българският купувач е подписан днес, а цената на сделката е 335 млн. евро. Купувачът ще финансира сделката с комбинация от собствен и заемен капитал. "Еврохолд" вече е подписала мандат с две инвестиционни банки с богат опит в осигуряването на финансиране за подобни сделки.

Сформиран е и "консултативен съвет от експерти със солиден международен опит в бизнеса с дистрибуция на електроенергия, който ще консултира компанията в процеса на интеграция на дейността на "ЧЕЗ България" в структурата на холдинга". От съобщението става ясно още, че висшият мениджмънт на "ЧЕЗ България" ЕАД, в това число и изпълнителният директор на дружеството, ще остане в компанията, "за да се гарантира плавен преходен период в управлението".

Активите на ЧЕЗ в България включват електроразпределителното дружество "ЧЕЗ Разпределение България ", компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец "ЧЕЗ Електро България", лицензирания търговец на електроенергия "ЧЕЗ Трейд България", компанията за IT услуги "ЧЕЗ ИКТ България", фотоволтаичния парк "Фри Енерджи Проджект Орешец", дружеството за производство на електричество от биомаса "Бара Груп" и "ЧЕЗ България", която координира и управлява дейността на всички дружества на групата в страната.

Преди финализирането на сделката тя трябва да бъде одобрена от регулаторните органи.

"Еврохолд България" АД е публичен холдинг в България и независима бизнес група с дейност в Централна и Югоизточна Европа /ЮИЕ/, се разбира на сайта на дружеството. Компанията развива дейност в 10 страни в Европа в областта на застраховането, лизинга, продажбите на автомобили, инвестициите и управлението на активи. Акциите й се търгуват на фондовите борси в София и Варшава. Групата обслужва повече от 2.5 млн. клиенти и има близо 3000 служители. През 2018 г. консолидираните приходи на Еврохолд достигат 1.3 млрд. лв., оперативната й печалба - 52.3 млн. лв., а активите на компанията - 1.4 млрд. лв. През последните 20 години холдингът е реализирал 16 успешни придобивания на компании от различни сектори в Централна и Източна Европа в сделки с водещи в своите сектори корпорации в Европа.