Повече от 20 хил. християни са подписали петиция за свалянето на минисериала „Добри поличби“, екранизация по едноименния фентъзи роман на Тери Пратчет и Нийл Геймън. Настояването им е „Нетфликс“ да свали сериала от платформата си, но подписалите се пропускат важен детайл: „Добри поличби“ е сериал на „Амазон“ и Би Би Си Студиос, пише „Гардиън“. „Нетфликс“ не разпространява продукцията, тя може да се гледа в „Амазон прайм“.

Шестте епизода бяха пуснати миналия месец. Дейвид Тенант влиза в образа на демона Кроули, а Майкъл Шийн е ангелът Азирафел. Макар и архиврагове, двамата трябва да работят заедно, за да предотвратят идването на Антихриста и края на света.

Последното нещо, което Пратчет моли Геймън, преди да почине през 2015 г., е книгата им да бъде адаптирана за екрана. Геймън пише сценария и дълги години работи по реализирането на проекта, наречен от списание „Радио Таймс“ „дяволски забавно любовно писмо до книгата“.

Но християнски групи не намериха нищо забавно и видяха повече дяволско – започнаха кампанията „Return to Order“. Повече от 20 хил. души вече са оставили подписа си в петицията, в която се казва, че „Добри поличби“ е „още една стъпка към това сатанизма да изглежда нормален, лек и приемлив“ и „се подиграва с мъдростта на Бог“. Не им харесва и това, че Бог „е озвучен от жена“ (Франсис Макдорманд), Антихристът е „нормално дете“ и най-важното:

„Този тип видеа олекотява Истина, Грях, Добро и Зло и унищожава границите на ужаса, който обществото изпитва от дявола“.

За жалост, адресатът им е сгрешен. Геймън коментира петицията в профила си в Туитър:

Харесва ми, че пишат на „Нетфликс“ да отмени „Добри поличби“. Наистина си казва всичко. Това е толкова красиво… Обещайте ми, че няма да им казвате.“

Шерил Морган, издател и критик на научна фантастика, също се изказа в социалната мрежа:

„Чудодейно, Господ вече го е направил [отменил сериала]. Не им казвайте, че Тя го е пуснала в „Амазон“ вместо това.“

"Площад Славейков"