След дарение от бизнесмена Георги Гергов и заем Пловдивската митрополия е станала собственик на емблематична сграда в центъра на Пловдив. Тя се намира до южната част на Тунела и е известна на пловдивчани като старото Гръцко училище, съобщи БНР.

Два етажа от сградата са били собственост на Георги Гергов, които той е купил преди 19 години в пакет с част от активите на Стария Пловдив. Останалата част от Гръцкото училище Митрополията е изкупила от собствениците, които я получават по линия на реституцията. Сделката е станала преди няколко месеца.

След направеното дарение петимата собственици на реституираните части от имота се оказват в ситуация да ги продават на цена, наполовина по-малка от от предварително обявената. Преговорите с тях са с личното участие на митрополит Николай, разказва БНР.

На мястото на дарения имот е била къщата, в която е живял княз Церетелев  и която е изгоряла. Намеренията на дарителя и на Митрополията е тя да бъде възстановена и външно, и вътрешно.

Пред Радио Пловдив Георги Гергов разказал, че на съседния незастроен имот от 300 квадрата, който е негов, ще изгради със собствени средства църква, както направи преди години в район Западен.

Но до момента в район "Централен" не е постъпвало искане за строително разрешение.