ДПС обяви, че сделката за продажбата на ЧЕЗ се извършва в "тежка корупционна тишина". 

"Ние смятаме, че тази сделка се осъществява в тежка корупционна тишина. Продажбата на най-големия електроенергиен разпределител, от който зависи цената на тока за българските граждани и бизнеса, а също така и националната сигурност, не може да се осъществява по такъв начин", заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев, цитиран от пресцентъра на партията си.

В четвъртък беше съобщено, че "Еврохолд" е новият купувач на чешката компания. 

От ДПС упрекнаха властта, че сделката за ЧЕЗ се осъществява непрозрачно, и настояха да се произнесат компетентните регулаторни органи. От партията призоваха правителството да даде разяснение в Народното събрание.

"Ние призоваваме управляващите от ГЕРБ и мъничкия им коалиционен партньор да задействат органите на държавата, които са компетентни, да се произнесат по тази сделка. А именно – ДАНС и трите регулатора – КЕВР, КФН и Комисията за защита на конкуренцията", каза още зам.-председателят на ПГ на ДПС.

"Всичко по тази сделка трябва да бъде прозрачно и тя да се осъществи в интерес на българските граждани и националната ни сигурност. Затова ние настояваме правителството да дойде следващата седмица в парламента и да запознае народните представители с подробностите по сделката и становището на органите. Впрочем тази сделка много съмнително се лансира и от медиите от кръга „Капитал“ като ни я представят като вече свършен факт.", добави Цонев. 

Междувременно председателят на КЕВР Иван Иванов изрази готовност регулаторът да провери сделката.

Следим какво се случва със сделката между ЧЕЗ и „Еврохолд“, каза той.

„Ние ще изпълним закона. По отношение на „Инерком“ изобщо проверката не стигна до КЕВР, тъй като сделката беше забранена от Комисията за защита на конкуренцията. Впоследствие се влезе в съдебна фаза, така че нямаше никаква възможност да се произнесем", добави Иванов. 

По думите му критерии за оценка все още няма. Той допълни, че ако се стигне до КЕВР, регулаторът сам ще се постарае да създаде обективните критерии. „Не искахме ние да го правим, за да има така да се каже външна воля кои да бъдат критериите", обясни той.

По-рано днес в декларация от парламентарната трибуна лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че управляващите дават ЧЕЗ на втора Гинка. В кулоарите на НС енергийната министърка Теменужка Петкова коментира, че държавата няма отношение към тази сделка, защото тя се реализира по чешкото законодателство.