Кога ще се завърнат книгите на емблематичния столичен площад „Славейков“? Краят на ремонта бе обявен на 29 май – повече от година след началото – площадът обаче е далеч от финалния си облик. И макар паметникът на баща и син Славейкови да бе монтиран отново, все още липсва най-важното: книжният пазар. Кметът Йорданка Фандъкова даде обещание през април 2018-а, че книгите ще продължат да бъдат основната част от пейзажа на площада – но те продължават да стоят на палатки в градинката пред хотел „Рила“, а купувачи около тях рядко се мяркат.

„Площад Славейков“ постави въпроса пред Столична община за завръщането на книгите и все още нямаме отговор.

Огромните метални навеси са част от проекта на архитектурно студио А.Д.А. – идеята им бе да бъдат подслон за букинистите и тяхната стока на площада.

Около месец след монтирането на перголите под тях все още е пусто. Един от библиотечните рафтове от визуализацията на А.Д.А. се появи за ден и след това бе изнесен от „Славейков“.

Проектът на А.Д.А. за площад „Славейков“

Попитахме книжари пред „Рила“ какво се случва, но от тях не можахме да научим много – казват, че скоро са били потърсени от Общината и им е бил представен нов проект за щандовете на „Славейков“. Не успяха да ни го покажат. Но не се надяват да се завърнат скоро на площада – според тях щяло да стане най-рано след изборите наесен.

„Площад Славейков“ обаче се добра до визуализация на проекта – не става ясно дали е на А.Д.А., защото рафтовете за кинги имат нов вид. Прозрачни са и ще бъдат закачени на перголите. В края на работния ден книжарите очевидно ще продължат да изнасят книгите с кашоните за банани в близките мазета – грозни са, но поне са здрави. Как павилиончетата ще издържат тежестта на книгите, при положение, че ще бъдат окачени, тепърва ще разберем.

Визуализация на висящите павилиони за книги на площад „Славейков“

Висящите щандове ще бъдат 15 и във формата на разтворена книга, в центъра на която ще стои търговецът. Перголите няма да бъдат покривани с прозрачни цветни плоскости, както предвиждаше първоначалният проект на А.Д.А. – били са монтирани на един от навесите и като завялал дъжд, се оказало, че се пълнят с вода. Цветният плексиглас е бил премахнат и е избран по-практичен вариант – да бъдат озеленени. Докато растителността се сгъсти дотолкова, че да прави сянка през лятото, книжарите и стоката им явно ще се пекат на слънце, а зимата… може би ще си почиват, защото подслон при валежи няма да имат. Или пък ще си изберат друга професия.

От изселените от „Славейков“ книжари успяхме да научим, че са им наредили, когато се завърнат на площада, да не продават учебници. Кой е наредил и защо – не стана ясно. Красивата гледка с родители и деца по „Славейков“ в края на лятото отиде в историята. Но се надяваме ако не наесен, поне до края на годината книгите – чарът на този площад – да се завърнат. Стига междувременно да не се появи нова идея…

"Площад Славейков"