Българската публика вече е виждала всички големи рокзвезди, с изключение на двете най-големи: „Ролинг Стоунс” и Пол Маккартни. Надяваме се, че ако един ден и някой и тях дойде, концертът ще е на стадион – зала „Арена Армеец“ не е достатъчно голяма за тях. Що се отнася до стендъп комедията, гостувалите у нас световни звезди са неизмеримо по-малко. Но тази година в София пристигат две живи легенди на това ново у нас и по-старо по света изкуство.

На 4 септември имаме шанс да видим за първи път на българска сцена звездата от „Монти Пайтън“ и „Фолти Тауърс” – великия Джон Клийз. А още по-прясна и прекрасна е новината, че преди него – на 23 юли пристига може би най-голямата фигура в стендъп комедията в момента: Луи Си Кей! Но има и не толкова добра новина – билетите за Луи Си Кей са разпродадени изцяло още на втория ден. Явно той има доста фенове, а местата в зала 3 в НДК са не повече от 1000.

Организаторите от „Комеди клуб София” обясниха, че това била една от най-големите зали в настоящето турне на 51-годишния комик. В края на 2017 г., в разгара на движението #MeToo той беше обвинен от няколко негови колежки в непристойно поведение и сексуален тормоз. Призна си, извини се публично, прекрати временно кариерата си и загуби (по негови признания) около 35 милиона долара от спрени и отказани проекти. През август 2018-а Луи Си Кей се завърна отново на сцената – първоначално в малки клубове и без името му да се обявява предварително, а след добрия прием и в по-големи.

Самият Луи Си Кей – обясниха организаторите, специално държал да играе в малки зали – те му давали възможност да има по-близък, директен контакт с публиката. Затова те не виждат шанс шоуто му да бъде преместено в по-голяма зала, както се прави обикновено, когато интересът надвишава значително капацитета на мястото.

Вярно е, че в САЩ комикът се е представял и в клубове, събиращи по стотина души. От друга страна в Америка е разпродавал изцяло и „Медисън скуеър гардън” (20 хиляди места) в три поредни вечери. Но това е било преди обвиненията, признанието и извинението. За тези, които не са успели да си купят билети, остава не много голямата надежда, че въпреки доста заетия график на звездата, организаторите от „Комеди клуб София” ще успеят да уредят втора дата за шоуто на Луи Си Кей у нас.

Неприличен, шокиращ хумор

Луи Си Кей е един от най-добрите стендъп комици в света, носител на 6 награди „Еми” и 2 „Грами”. В списъка си с най-добрите комедийни шоута на всички времена списание „Ролинг Стоун” постави неговия тв спешъл „Shameless“ на трето място, а самия него – на четвърто място сред най-добрите стендъп комици в историята.

Хуморът в монолозите на Луи Си Кей понякога е неприличен, на моменти шокиращ, острата социална сатира се редува с лични признания и коментари на общочовешки проблеми, способността му да открива смешното във всякакви ситуации понякога достига сюрреалистични измерения – но смехът и замислянето след него са гарантирани.

Площад Славейков