Германският автомобилен концерн "Фолскваген" (Volkswagen) има предварително решение да построи новия си завод в Турция вместо в България, пише днес германският делови вестник "Ханделсблат", цитиран от investor.bg.

Турция е спечелила с готовността на правителствоо й да поеме значителна част от инвестиционните разходи да строежа на предприятието близо до Измир на западното крайбрежие на Мала Азия.

Решението не е окончателно и разговорите с двете правителства още продължават, пише изданието. Предимство на България е членството й в Европейския съюз, което предполага по-голяма правна сигурност. 

Окончателноте решение трябва да вземе Надзорният съвен  на "Фолксваген" в идните седмици, преди сезона на летните отпуски.

Против Турция на везните на избора натежава влошеният й политически имидж, резултат от авторитарната и националистическа политика на президента Реджеп Тайип Ердоган.В нейна полза обаче работят икономически аргументи като значително по-големия пазар и възможностите за държавни поръчки както и наличието на готови мощности и работна ръка.