Екрем Имамоглу не бе масово разпознаваема фигурна на турската политическа сцена преди местните избори през 2019 г.

След изненадващата му победа в Истанбул през март и доминиращото му повторно избиране на 23 юни (след скандалното касиране на изборите) той символизира надеждата за демократизиране на Турция. И то в града, който даде началото на политическата кариера на президента.

Приликите между двамата не свършват дотук - Имамоглу също е израснал в консервативния район на Черноморието. Баща му се е занимавал с продажбата на строителни материали и е членувал в множество десни партии.

Имамоглу също става симпатизант на една от тях, но политическата му идеология рязко поема наляво след като влиза в университет. По-късно се присъединява към светската Народна републиканска партия (НРП).

"Забелязах колко масово разпространена е поляризацията", заяви той в интервю през декември. "Успях да я избегна, тъй като в нашето семейство има всякакви видове", обясни Имамоглу.

През 2014 г. той е избран за кмет на истанбулския район Бейликдюзю. Той строи множество паркове и си спечелва репутацията на добър управител. Благодарение на това впоследствие е издигнат от НРП за кандидат на изборите за Истанбул.

По време на кампанията проправителствените медии остро го критикуват, като повтарят обвинения на Ердоган - че подкрепя тероризма. Същевременно отразяването на кандидата на "Партията за справедливостта и развитието" Бинали Йълдъръм е повече от положително.

Затова Имамоглу е принуден да води кампанията си през социалните мрежи, като се опитва да достигне до избирателите на ПСР, които са недоволни от повишаващите се нива на безработица и инфлация. 

"Другата страна води кампания, основана на страх, основана на разделяне на хората", заяви представител на предизборния му щаб. "Той направи противоположното, създаде усещане за надежда и братство", разясни той.

Същевременно Имамоглу (на турски означава "син на имам") успя да спечели едновременно подкрепата на кюрдите, които са против властта заради масовите арести на кюрдски политици, и религиозните турци.

По време на мемориална служба след терористичния атентат в две джамии в Нова Зеландия той рецитира пасаж от Корана. 

"Това е много необичайно поведение за кандидат на НРП", сподели Онур Ерим, бивш съветник на кмет на Анкара, цитиран от "Айриш Таймс". "Не сме виждали нито един кандидат на НРП от години, може би дори въобще, който да е демонстрирал толкова много привързаност към десните, консервативните и религиозните хора", посочи той.

Имамоглу, за разлика от съперника си Йълдъръм, често посещаваше кварталните събрания в Истанбул, изслушваше внимателно хората и предлагаше идеи за решаването на проблемите.

"В името на Истанбул и в името на легитимността на всички бъдещи избори в страната, вярвам, че днес народът ще вземе правилното решение", заяви той пред симпатизанти след като гласува в неделя, цитиран от "Гардиън".

Триумфът му, както и загубата на ПСР в Анкара и няколко ключови града, дава надежда на опозиционните сили в страната, че ерата на Ердоган е към края си.

"Имамоглу символизира всичко, което ни липсваше от много време", заяви активист, който пожела да запази анонимност. "Той е умен, има добри успехи и дано бъде кандидатът срещу Ердоган през 2023 г.", допълни той.