24 на сто, или близо една четвърт, от българите казват, че науката влиза в противоречия с техните религиозни възгледи. 

Тези данни се съдържат в мащабно международно изследване, публикувано преди дни от  Wellcome Trust, некомерсиална британска организация, която извършва здравни проучвания. Изследователите са анкетирали 140 хил. души над 15-годишна възраст от 140 държави по въпросите за религията, науката и здравето, като са включили и въпроси за отношението към ваксините. За България извадката е 1001 души, а изследването е завършено към 12 декември 2018 г.

 
Най-голям е процентът от българите, които застъпват тези твърдения, във възрастовата група на най-активното население - 30-49 г., като преобладават мъжете.
 
17 на сто твърдят, че ако трябва да избират, когато има противоречие между религията и науката, ще предпочетат своите вярвания.
 
Най-големият процент от хора, които казват, че науката противоречи на религиозните им учения, се намират в САЩ и в Южна Европа (59 на сто)

Едва 40 на сто от анкетираните българи смятат, че ваксините са безопасни. Като този процент е много малък в сравнения със средния на участниците от 140-те изследвани държави - в световен мащаб средно 79 на сто от хората казват, че смятат ваксините за безопасни.

Данните за всички държави, които участват в изследването, показват, че хората в държавите с високи доходи имат по-слабо доверие в сигурността на ваксините - особено това се отнася за държавите в Северна Америка и Европа. Същевременно доверието в имунизациите е най-високо в страни, в които все още са разпространени болести, които могат да бъдат предотвратени чрез ваксини, - например Бангладеш или Руанда. Така че излиза, че колкото по-бледи са спомените на хората за големите епидемии от заразни болести и последиците от тези заболявания, толкова по-вероятно е тяхното отношение към ваксините да е много по-резервирано, 

"Само 72 на сто от хората в Северна Америка и 73 на сто в Северна Европа са съгласни, че ваксините са безопасни, като процентите спадат до 59 на сто в Западна Европа и едва 50 на сто - в Източна Европа", сочат данните.

В по-бедните региони на света процентът на вяра във ваксините е много по-висок - 95 на сто в Южна Азия и 92% в Източна Африка.

Вероятно с отношението към ваксините в България връзка има и недостатъчното доверие в предписания по здравни въпроси, когато идват от властта. Само 17 на сто са склонни да приемат съвети от правителството по здравни теми, 42 на сто отговарят "Донякъде".