Турция е гневна, че Европейският съюз са намесва в териториалния й спор с Кипър, който е държава членка на ЕС. Анкара е изпратила нота до 27 от 28 страни в съюза, с изключение на Кипър, който тя не признава, откакто окупира с военна сила северната му част през 1974 г.

Нотата предупреждава европейците, че всяка намеса по въпроса на изключителната икономическа зона на Кипър ще се отрази отрицателно на отношенията между Турция и Гърция и на възможностите за обединение на разделения остров в Източното Средиземноморие.

Съветът на министрите на ЕС на 18 юни строго предупреди Турция да прекрати проучванията си за природен газ в изключителната икономическа зона на Кипър, заплашвайки Анкара с наказателни мерки като орязване на еврофинансиране и замразяване на редовните срещи на високо равнище. Турция не признава въпросната зона.

Акваторията на Кипър е обект на засилен инвеститорски интерес, след като там и край бреговете на Израел бяха открити находища на природен газ с индустриално значение. САЩ, Израел, Кипър, Гърция и Италия замислят да построят съвместно източносредиземноморски газопровод, който да осигури експлоатацията им. Турция, която е изолирана от проекта, се опитва да се вклини, или да му попречи, изтъквайки историческите си териториални претенции.

В нотата, цитирана от "Катимерини" и от кипърския вестник "Филерефтерос" се  казва, че ЕС би бил мъдър да не се опитва да влиза в ролята на съдия по спора за морските граници.

Според Анкара районът, където неин сондажен кора започна проучвания за петрол и природен газ, е в границите на континенталния шелф на Турция и че нито един остров в него, включително и Кипър, не може да има "пълна" изключителна икономическа зона".

Документът твърди също, че кипърските гърци и кипърските турци имат "еднакви права" върху енергийните ресурси в района и призовава ЕС към "здрав разум" при вдемането на решения.