Президентът Владимир Путин подписа днес указ за удължаване на забраната за вноса на храни от Европейския съюз до края на 2020 година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Русия наложи ембарго върху широк спектър от вносни стоки от ЕС и други страни през 2014 г. в отговор на международните санкции, наложени на Москва, заради ролята й в украинската криза, припомня агенцията. 

На правителството е възложено да гарантира изпълнението на мерките по прилагането на този указ и при необходимост да внесе предложение за изменение на срока на действие на посочените контрасанкциите, уточни ТАСС.

През март 2014 година във връзка със ситуацията в Украйна ЕС и редица други страни, сред които САЩ, Канада, Австралия, Япония, Швейцария, Нова Зеландия и Исландия започнаха да въвежда санкции срещу Русия. По-специално те обявиха списъци с руски физически и юридически лица, срещу които са наложени санкции, припомня ТАСС.

На 6 август 2014 година Путин подписа указ "За прилагане на отделни специални икономически мерки с цел да се гарантира сигурността на Руската федерация". На следващия ден правителството на Русия въведе забрана върху вноса от САЩ, ЕС, Норвегия, Австралия и Канада на редица хранителни стоки, допълва ТАСС.

След като на 22 юни 2015 година страните от ЕС удължиха санкциите срещу Русия, на 24 юни 

Путин с указ продължи действието на ембаргото с още една година. След това то бе удължавано два пъти, а последният път това стана на 12 юли 2018 година - до края на 2019 година, припомня ТАСС.